تأثیر رژیم غذایی مادر بر میکروبیوم روده نوزاد

مواد غذایی که مادران در هنگام بارداری می خورند میتواند روی انواع باکتریهایی که آرایش باکتریایی روده کودک را شکل می دهند، تأثیر بگذارد. این تاثیرات همچنین به نوع زایمان کودک نیز وابسته است. این مطالعه بر اساس یک پژوهش آمریکایی روی ۹۷ نوزاد که با زایمان طبیعی و ۴۸ نوزاد که با سزارین به دنیا آمده بودند،انجام شده است.
دانشمندان معتقدند نوزادانی که به طور طبیعی به دنیا آمدهاند بر اساس باکتریهای روده شان به سه گروه تقسیم میشوند و این گروهها با چیزی که در نوزادان سزارینی دیده میشود، تفاوت دارند. به گفته پژوهشگران، انواع باکتریهایی که فلور روده را شکل میدهند نیز بر اساس این که مادران حین بارداری میوه و سبزیجات یا گوشت قرمز زیادی خورده اند، متفاوت هستند.
بر اساس پژوهشی که در مجله Microbiome منتشر شده است، رژیم غذایی یک مادر حین بارداری میتواند روی ترکیب بندی میکروبیوم روده فرزندش یعنی جمعیتی از باکتریها که در روده زندگی میکنند، تأثیر داشته باشد و این اثر بر اساس روش زایمان متفاوت است.
سارا لوندگرن، نویسنده سرپرست این پژوهش گفت: «پژوهش ما ارتباط میان عاملی که به راحتی قابل تغییر است، یعنی رژیم غذایی مادر و میکروبیوم روده نوزاد را بررسی میکند. این دانش میتواند برای ایجاد پیشنهادات تغذیهای مبتنی بر شواهد، برای زنان باردار و شیرده کلیدی باشد.»
لوندگرن و همکارانش در مرکز پزشکی Dartmouth-Hitchcock، آمریکا، دریافتند که میکروبیوم روده در نوزادان، ۶ هفته پس از زایمان عمدتا از انتروباکتریاسیا (۲۰%~)، بیفیدوباکتر (۱۸.۶%~)، باکتریوئید (۱۰.~) و استرپتوکوکوس (۸.۱۰~)، تشکیل شده است.
نویسندگان سه خوشه متمایز میکروبها را در روده ۹۷ کودکی که در این پژوهش شرکت داشتند و از طریق زایمان طبیعی به دنیا آمده بودند، شناسایی کردند. مشخصه خوشه اول فراوانی بالای بیفیدوباکتر بود، خوشه دوم فراوانی بالای استرپتوکوکوس و کلوستریدیوم نشان داد، در حالی که خوشه سوم فراوانی بالایی از باکتریوئیدها داشت.
این خوشهها در ۴۸ نوزادی که از طریق سزارین به دنیا آمده بودند متفاوت بود، در آنها خوشه ۱ فراوانی بالای بیفیدوباکترها را نشان داد، مشخصه خوشه ۲ فراوانی بالای کلوستریدیوم اما استرپتوکوکوس پایین بود و نهایتاًخوشه ۳ فراوانی بالاتر انتروباکتریاسیا را نشان داد.
پژوهشگران همچنین چیزی را دریافتند، که ظاهرا تأثیرات جنبههای مشخص رژیم غذایی مادر بر میکروبیوم روده کودک بود. در کودکانی که به روش طبیعی به دنیا آمده بودند، شانس بروز خوشه ۲ بر حسب هر سهم بیشتر میوه مصرف شده توسط مادر در هر روز، ۷۳/۲ مرتبه بیشتر بود.
به این ترتیب کشف شد که میزان بیفیدوباکترها در صورتی که میوه بیشتری توسط مادران کودکان به دنیا آمده توسط زایمان طبیعی مصرف شود، کاهش خواهد یافت. اما این آیتم در کودکان به دنیا آمده به روش سزارین در رابطه با مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده، افزایش مییافت. در کودکانی که توسط زایمان سزارین به دنیا آمده بودند، شانس بودن درخوشه ۲، برحسب سهم بیشتر مصرف روزانه لبنیات توسط مادر، ۶/۳ مرتبه بالاتر بود.
✳️ مترجم: آزاده داودی