تبدیل خاکاره به غذا!

✅معمولا خاکارهای که در کارخانههای چوببری و الوار سازی تولید میشود، به شکل ضایعات ویژهای است که کاربرد مناسبی برای آن وجود ندارد. حتی ممکن است انباشته شدن خاکاره در کارخانههای چوببری و الوارسازی، تولید را محدود نماید. حالا اما دانشمندان فنلاندی راهحل عجیبی برای حل این مشکل یافتهاند.
?«ریستو کرپینن» و همکارانش از موسسه تحقیقاتی لوک فنلاند این مسئله را مطرح کردهاند که خاکاره میتواند پاسخگوی بخشی از نیاز جهان به مواد غذایی باشد.
?در سال ۲۰۵۰ تقریبا دو میلیارد نفر انسان گرسنه بیشتری نسبت به امروز وجود خواهند داشت. با کاهش زمینهای زراعی به میزان ۶۰۰ مترمربع به ازای هر فرد، کمبود مواد غذایی بهشدت افزایش خواهد یافت. درعینحال کارخانههای چوببری و الوارسازی سالانه مقادیر زیادی خاکاره تولید مینمایند. هرچند مقدار زیادی از این خاکاره برای تولید خمیر کاغذ و مصارف انرژی مورد استفاده قرار میگیرد، ولی بخش عمده آن انباشته شده، بدون استفاده مانده و فاسد میگردد.
?ممکن است به نظر برسد که کمبود مواد غذایی در دنیا و ضایعات خاکاره دو موضوع کاملاً مجزا هستند، اما ریستو کرپینن دانشمند تیم تحقیقاتی موسسه لوک فکر میکند که این دو موضوع میتوانند به یکدیگر مربوط باشند. کرپینن هدایت پروژهای به نام مونوسل (Monocell) را بر عهده دارد تا بتواند از خاکاره، پروتئینی باکیفیت و تکسلولی برای خوراک ماهی تولید نماید.
?به گفته کرپینن: «واضح است که ما دیگر نمیتوانیم از روشی که امروزه همچنان استفاده میشود، یعنی کاربرد سویا و ماهیهای دریا برای تغذیه ماهی در حوضچههای پرورشی بهره ببریم. استفاده از ماهیهای دریایی برای این منظور موجب از بین رفتن ذخایر ماهی جهان میگردد.»
?همچنین نیاز به کشت سویا میتواند منجر به قطع درختان جنگلی یا اصطلاحا جنگلزدایی شود، چرا که نیازمند زمینهای زراعی زیادی است. بهعلاوه میتوان از این محصول به جای خوراک ماهی به عنوان غذای انسان استفاده نمود.
?به گفته این محقق: «ما میتوانیم خوراک ماهی را از نشاسته سیبزمینی یا نشاسته ذرت نیز تهیه نماییم. اما از سوی دیگر از نشاسته برای تهیه غذای انسان هم میتوان استفاده نمود. با وجود اینکه بسیاری از مردم جهان از گرسنگی رنج میبرند، در آمریکا بیواتانول را از نشاسته میسازند. استفاده از مواد غذایی برای تولید سوخت برخلاف اصول اخلاقی من میباشد.»
?کرپینن معتقد است پروتئینهایی که از چوب ساخته میشوند، گزینه مناسبتری برای تولید خوراک ماهی هستند. همچنین کارخانههای تولید خمیر کاغذ با داشتن حق گسترش و کاربرد پروتئین ابداعشده مونوسل، برای خود تجارت جدیدی ایجاد نمودهاند.
این دانشمند میافزاید: «کارخانههای تولید خمیر کاغذ میتوانند برای خود واحدهای تولید پروتئین (مونوسل) ایجاد نمایند. آنها میتوانند از نیروی آزادشده توسط مواد در حال گردش در محیط مانند آب و مواد شیمیایی، همچنین انرژیهایی مانند انرژی الکتریکی و بخار بهرهمند گردند.»
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ عضویت در زیست فن میکروبی صنعتی محیط زیست
☑️عضویت در کانال زیست فن