تبدیل میکروب عامل مسمومیت غذایی به یک ضدسرطان قدرتمند

سلولهای سرطانی از آنجایی که به عنوان عامل خارجی شناخته نمیشوند، قادرند در بدن باقی بمانند و پس از مدتی پخش شوند (چیزی که اصطلاحاً به آن متاستاز میگویند). برای اینکه سلولهای سرطانی توسط سیستم ایمنی بدن شناخته شوند، راهحلهای مختلفی پیشنهاد شدهاست. حال دانشمندان با تغییر ژنتیکی باکتری Salmonella typhimurium موفق شدهاند پاسخ ایمنی قوی را علیه سلولهای سرطانی انسانی که در موش پیوند زده شده بودند، ایجاد کنند.
سالمونلا که یک باکتری میلهای شکل است و بیشتر به خاطر تواناییاش در ایجاد اکثر موارد مسمومیت غذایی شناخته میشود، قادر است در بافتهای در حال نکروز و با اکسیژن کم رشد کند (این باکتری یک بیهوازی اختیاری است)، به همین علت پژوهشگران میتوانند به راحتی سلولهای سرطانی را با آن هدف قرار دهند.
در پژوهشی که اخیراً صورت گرفته، محققان با بیان پروتئین FlaB، که پروتئین سازنده تاژک در باکتری Vibrio است و عامل برانگیختگی سیستم ایمنی است، اثر آن را در ۲۰ موش با سلولهای سرطان رودهی انسانی مطالعه کردند. نتیجه این بود که بعد از ۱۲۰ روز، سلولهای سرطانی دیگر در بدن موش قابل تشخیص نبودند.
در مرحله بعدی از این تحقیق، سری دیگری از موشها مورد مطالعه قرار گرفتند که به آنها سلول متاستاتیک سرطان روده بزرگ انسانی پیوند زده شده بود. از این موشها، ۸تا با سالمونلای مهندسی شده مورد درمان قرار گرفته بودند، به ۶ تا سالمونلای مهندسی نشده تزریق شده بود و ۷تای دیگر درمان نشده باقی ماندند. در هر دو دستهی اخیر چندین نمونه متاستاز دیده شد ولی در ۸ موش اول، فقط ۴ مورد تومور ثانویه مشاهده شد.
تحقیقات برای این روش درمانی در مدلهای حیوانی دیگر در حال پیگیری است.
نتیجهی این تحقیق در ژورنال Science Translational Medicine چاپ شده است.
ترجمه: کسری طباطبایی