ویتامین ث و تحریک سلولهای بنیادی خونی سرطانی به مرگ

✅ تغییرات ژنتیکی مشخصی برای کاهش توان تولید آنزیم TET2 در بیماران مبتلا به نوع خاصی از لوسمی شناخته شده است. این آنزیم سلولهای بنیادی را تشویق کرده تا به سلولهای خونی بالغ تبدیل شوند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که ویتامین ث می تواند آنزیم TET2 را در موش های مهندسی شده، فعال و کمبود آن را جبران کند. مقادیر بالای ویتامین ث ممکن است که درمان ایمنی برای بیماری های خونی وابسته به کمبود TET2 باشد.
جهشهایی که نتیجه آن کاهش TET2 است در ده درصد مبتلایان به لوسمی حاد، ۳۰ درصد از مبتلایان به سندرم میلودیسپلاستیک (Myelodysplastic Syndromes – MDS) و ۵۰ درصد از بیماران مبتلابه لوسمی میلومونوسیتی مزمن وجود دارد. آزمایشها نشان میدهد که سالانه ۴۲۵۰۰ مورد جدید از ابتلا به انواع سرطانهای مذکور، داری جهش در ژن TET2 هستند؛ اما آنچه در سرطان خون اتفاق میافتد این است که سیگنالهایی که باید به بلوغ سلولهای بنیادی کمک کنند دچار نقصان شده و باعث میشوند که سلولهای بنیادی بهجای تولید سلولهای سفید خون موردنیاز برای مقابله با عفونت بهطور مکرر تنها خود را تکثیر کنند.
آنزیم Tet متیل سیتوزین داکسیژناز (TET2) باعث اکسید کردن گروه متیل روی سیتوزین شده و با حضور این اثر اپی ژنتیکی، گروه متیل از روی سیتوزین حذف و باعث میشود که سلولهای بنیادی مسیر بلوغ تا رسیدن به سلولهای تمایزیافته را طی کنند؛ بهعلاوه عملکرد این آنزیم باعث میشود که سلولها وارد مرحله طبیعی خود تخریبی شده که این مکانیسم ضد سرطانی این آنزیم را توضیح میدهد. خاموش شدن ژن TET2 در موشها منجر به رفتار غیرمعمول در سلولهای بنیادی شده و این در حالی است که با بیان مجدد TET2 تغییرات به وجود آمده معکوس میشود.
مطالعات قبلی نشان داده است که ویتامین ث میتواند فعالیت TET2 و همخانوادههایش TET1, TET3 را تحریک کند. ازآنجاییکه در بیماریهای خونی وابسته به TET2 تنها یکی کپی از دو کپی ژن موجود در سلولهای بنیادی آسیب میبیند، این فرضیه مطرح شد که مقادیر بالای ویتامین ث میتواند این کمبود را جبران کند. به دنبال آن اثبات شد که ویتامین ث با اثر بر تازهسازی عملکرد TET2 و پیش روی فرآیند دمتیلاسیون به بلوغ سلولها کمک میکند. بهعلاوه ویتامین ث بر سلولهای سرطانی که حاوی آسیب DNA بودند نیز مؤثر است. ازاینرو استفاده همزمان ویتامین ث و مهارکننده PARP (دارویی که با مهار تعمیر DNA در سلولهای سرطانی باعث مرگ آنها میشود) آزمایش شد و نتایج افزایش مرگ سلولهای سرطانی را نشان داد. نتایج این پژوهش عملکرد نادرست TET را به لیست اهداف درمانی سرطان اضافه میکند.
?ترجمه: سیمین دخت افرا
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن