تخمکهای پیر به خاطر «تقسیمهای آشوبناک» کمتر بارور میشوند

تقریباً تمام زنان با این مسئله آشنا هستند که هرچه پیرتر شوند احتمال باروری تخمکهایشان کاهش مییابد. اما علت این امر چیست؟
هر زن در هنگام تولد ذخیرهای از تخمک دارد. مطالعات قبلی نشان داده است که هرجه این سلولها پیرتر شوند، کروموزومهایشان اتصال ضعیفتری به یکدیگر خواهند داشت. همین امر باعث میشود که در هنگام تقسیم سلولی، کروموزومها به درستی از هم جدا نشوند و سلولهایی با تعداد نادرست کروموزوم تشکیل شود (پدیدهای که اصطلاحاً آنیوپلوئیدی نامیده میشود).
حالا پژوهشگران دلیل دومی هم یافتهاند که این پدیده را بهتر بتوان توجیه کرد.
با مقایسهی تخمکهای موشهای جوان و پیر، دانشمندان متوجه شدند که فاز اول تقسیم تخمکها در سلولهای پیرتر حالت بینظم و آشوبناک دارد. این امر به واسطهی میکروتوبولها اتفاق میافتد. در واقع تیم تحقیقاتی مشاهده کرد که در نیمی از سلولهایی که از موشهای پیرتر گرفته شده بود، کروموزومها به جای اینکه به طرف دو قطب سلول حرکت کنند، در جهتهای مختلفی حرکت میکنند، به طوریکه به جای دو تجمع کروموزومی سه یا چهار تجمع ایجاد میشود.
با تعویض کروموزومهای سلولهای جوان و پیر، محققان متوجه شدند که این سن سلول است که تأثیرگذار است و نه کروموزومها.
همانطور که میدانیم تشکیل میکروتوبولها و جداسازی کروموزومها به انرژی احتیاج دارد. بنابراین نقص در کار میکروتوبولها در سلولهای پیر به واسطهی میتوکندریهای پیر است که احتمالاً انرژی کمتری تولید میکنند.
شناخت چنین عواملی میتواند منجر به انجام آزمایشهایی شود که در آن بتوانیم کاری کنیم که سلولهای پیر همچون سلولهای جوان رفتار کنند.
ترجمه: کسری طباطبایی