تشخیص بیماری اُتیسم به وسیلهی آزمایش خون

علیرغم آنکه به طور تقریبی ۱.۵ درصد کودکان جهان دارای اختلال اُتیسم هستند، هنوز دلیل ایجاد این اختلال به طور دقیق مشخص نیست. به هر حال کشف یک روش ساده و اما کارآمد برای تشخیص ابتلای یک کودک به اختلال اُتیسم، با توجه به گسترده بودن این اختلال، امری حیاتی به شمار میرود.
برخی از تحقیقاتی که قبلا بر روی اختلال اُتیسم صورت گرفتهاند، باعث آشکار شدن تفاوتهای متابولیکی خاص بین کودکان مبتلا به اُتیسم و کودکان سالم شدند. محققان در حال حاضر به دنبال تفسیر این تفاوتها در راستای تشخیص اُتیسم هستند.
در حال حاضر محققین موفق به کشف روشی برای تشخیص اختلال اُتیسم بر مبنای غلظت چند ماده خاص در نمونههای خون شدهاند. این مواد خاص توسط پروسههای متابلیکی به نام های FOCM و TS که هر دو در اختلال اُتیسم تغییر میکنند تولید میشوند. در این روش به جای بررسی متابولیتها به صورت منفرد٬ الگویِ غلظتِ چند متابولیت (۲۴ عدد) مورد بررسی قرار میگیرد.
این گروه تحقیقاتی نمونهی خونِ ۸۳ کودک مبتلا به اُتیسم و ۷۶ کودک سالم که سنی بین ۳ تا ۱۰ سال داشتند را جمعآوری کرده و مورد بررسی قرار دادند. به کمک روشهای مدلینگ پیشرفته و ابزارهای آماری، با تفسیر دادههای جمعآوری شده، محققان توانستند ۹۷.۶ درصد کودکان دارای اختلال اُتیسم و ۹۶.۱ درصد کودکان سالم را به درستی تشخیص دهند.
ترجمه: مرتضی احمدزاده