سرطان ریه

تشخیص زودهنگام سرطان ریه

| تشخیص زودهنگام سرطان ریه

✅ محققان دریافتند که سطوح پروتئین وابسته به اسکلت سلولی ۴(CKAP4) در بیماران مبتلا به سرطان ریه نسبت به افراد سالم به‌طور قابل توجهی بالاتر است. آن‌ها پیش‌تر تعیین کردند که سطوح CKAP4 در خون بیماران مبتلا به مرحله اول این بیماری از قبل افزایش یافته است. این پروتئین مارکری است که پتانسیل تشخیصی غیر تهاجمی دارد و می‌تواند شیوه‌های رایج در تشخیص و درمان برخی از انواع سرطان‌های ریه از قبیل سرطان غیرسلولی کوچک ریه و کارسینومای سلول سنگفرشی را تغییر داده و پیامدهای بیماری را بهبود بخشد.


✳ شناسایی بیماران در مرحله اولیه سرطان زمانی‌که می‌توان با جراحی آن را درمان کرد، جهت بهبود پیش‌آگهی بیماری به شدت ضرورت دارد. به گفته دکتر Sato ازدانشگاه Kitasato ژاپن، ما نیاز به بیومارکرهای بهتری برای تشخیص زودهنگام سرطان ریه داریم.

بیومارکرهای رایج برای سرطان ریه شامل آنتی‌ژن سرطان‌زای جنینی (CEA)، آنتی‌ژن اجسام سیالیل( SLX)، آنتی‌ژن سرطان‌زای سلول سنگفرشی(SCC) و بخش سیتوکراتین ۱-۲۱(CYFRA) می‌شود. اما این بیومارکرها به اندازه کافی برای شناسایی زودهنگام تومور حساس نیستند.

✳ محققان آنالیزهای پروتئینی فاز برگشتی را با استفاده از یک آنتی‌بادی مونوکلونال به‌نام Ku-Lu-1 در خون ۲۷۱ بیمار مبتلا به سرطان ریه و ۱۰۰ فرد سالم انجام دادند. Ku-Lu-1 تنها با سلول‌ها و فیبروبلاست‌های استرومای تومور در بافت‌های سرطانی ریه واکنش نشان می‌دهد. آن‌ها با استفاده از روش‌های ایمنولوژیکی و طیف سنجی حجمی ثابت کردند که آنتی‌بادی Ku-Lu-1، پروتئین CKAP4 را در سلول‌ها و بافت‌های سرطانی ریه شناسایی کرده و آن را به درون محیطی شناور ترشح می‌کند. به علاوه، یک گروه ارزیابی شامل نمونه‌های حاصل از ۱۰۰ بیمار مبتلا و ۳۸ فرد کنترل نیز مورد مطالعه قرار گرفتند. اخیراً CKAP4 به عنوان رسپتور Dickkopf-1) DKK1) شناسایی شده است. بیان DKK1 و CKAP4 در آسیب‌های ناشی از تومور در پانکراس انسان و سرطان‌های ریه، مکرراً مشاهده شده است و بیان خود به خودی هر دو پروتئین در بافت‌های توموری با پیش‌آگهی و بقای بدون عارضه، به‌طور معکوسی همبستگی داشت.

✳ در طول مراحل ۱ تا ۱۷ بیماری، حساسیت‌های سرمی CEA، CYFRA و SCCA به ترتیب با درصدهای ۳۰-۵۲%، ۱۷-۸۲% و ۲۴-۳۹% گزارش شده است. در این مطالعه حساسیت سرمی CKAP4 در گروه تحت آزمایش ۸۱% و در گروه ارزیابی ۶۹% بود. این نسبت‌ها از مارکرهای تشخیصی سرمی معمول بالاتر هستند. علاوه بر این، حساسیت سرمی CKAP4 حتی در مراحل اولیه سرطان‌های ریوی نیز بالا بود.

✳ دکتر Sato اظهار می‌کند، که استفاده از CKAP4 به عنوان یک بیومارکر می‌تواند شیوه‌های فعلی مربوط به درمان بیماران مبتلا به سرطان ریه را تغییر دهد و دقت تست‌های تشخیصی نیز ممکن است به‌طور قابل توجهی توسط ترکیبی از CKAP4 و مارکرهای معمول بهبود پیدا کند.

? مترجم: مژگان برات‌زاده

لینک خبر
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن