تشخیص زودهنگام سرطان پانکراس
تحقیقات جدید در مورد تشخیص زودهنگام سرطان پانکراس

سرطان لوزالمعده (پانکراس) فقط حدود ۳٪ سرطانهای تشخیص داده شده در ایالات متحده را هرساله تشکیل میدهد، اما سومین علت شایع مرگ ناشی از سرطان است. از آنجا که این بیماری اغلب در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود، محققان MD Anderson در حال کشف روشهای جدید برای تشخیص زودهنگام سرطان لوزالمعده هستند، چراکه تشخیص زودهنگام اولین گام اساسی در درمان موثر است.
بهبود سرطان پانکراس با نانوذرات دارویی
محققان MD Anderson در مورد تحقیقات جدیدی که در مورد غربالگری آدنوکارسینومای پانکراس (رایجترین نوع سرطان پانکراس) با پروفسور Johannes Fahrmann که یک مطالعه جدید را اخیرا در مجله Gastroenterology در رابطه با تومور مارکر CA19-9 جهت تشخیص زودهنگام سرطان پانکراس چاپ کرده است، گفتگو کرده اند.
تومور مارکرها موادی از جنس پروتیئن و نوکلئیک اسید هستند که در بدن و در پاسخ به رشد سرطان و یا توسط خود بافت سرطانی ساخته و معمولا در خون یا ادرار یافت میشوند. تومور مارکرها میتوانند محصول خود سلولهای سرطانی یا سلولهای بدن در پاسخ به سرطان یا سایر شرایط باشند. انواع گوناگونی از تومور مارکرها وجود دارند. بعضی دارای ویژگی بوده و فقط در یک نوع منفرد از سرطان دیده میشوند در حالی که گروهی دیگر میتوانند در انواع متعددی از سرطانها یافت شوند.
آنتی ژن کربوهیدراتی ۹-۱۹ به عنوان مارکر سرطان پانکراس و گاهی اوقات کارسینوم هپاتوسلولار، کولون و رکتوم (سرطانهای کبد و روده) شناخته شده است. از CA19-9 عمدتا برای ردیابی، کمک به تشخیص و تعیین پیش اگهی بدخیمی پانکراس استفاده میشود.
پروفسور Johannes Fahrmann در رابطه با تشخیص و درمان سرطان پانکراس اینگونه توضیح میدهد:
ترکیبی از آزمایشات تصویربرداری، آزمایش خون و یا نمونه برداری برای تشخیص سرطان لوزالمعده استفاده میشود. آزمایش خون یا نمونه برداری مایع، که نشانگر سطح بالای تومور مارکر به نام CA19-9 است، به تایید تشخیص سرطان لوزالمعده کمک میکند.
در حال حاضر، برداشتن کامل تومور با جراحی تنها درمان بالقوه سرطان لوزالمعده است. حدود ۸۰٪ بیماران مبتلا به سرطان پانکراس، تومور با عمل جراحی قابل برداشت نیست، این بدان معناست که سرطان تا حدی پیشرفت کرده که جراحی گزینهی درمانی مناسبی محسوب نمیشود.
در ادامه پروفسور Johannes Fahrmann عنوان کرد، هدف مطالعه ما این بود که ببینیم آیا CA19-9 میتواند به عنوان نشانگر زیستی برای غربالگری سرطان پانکراس در افراد بدون علائم نیز استفاده شود. ما سطح CA19-9 را در نمونههای خون افرادی که در زمان خونگیری علائمی نداشتند اما بعداً به سرطان لوزالمعده مبتلا شدند، مقایسه کردیم. ما دریافتیم که سطح CA19-9 حدود دو سال قبل از تشخیص بالینی شروع به افزایش میکند. اطلاعات ما بیشتر نشان میدهد که سطح CA19-9 حدوداً یک سال قبل از تشخیص به طور تصاعدی افزایش مییابد. این نشان میدهد که سرطان لوزالمعده به سرعت پیشرفت میکند.
شرایط غیر سرطانی دیگری نیز وجود دارد که میتواند باعث افزایش CA19-9 شود و حدود ۱۰٪ از افراد پروتئین CA19-9 را به هیچ وجه تولید نمیکنند. ما در مطالعه خود این کار را با ارزیابی سهم دو بیومارکر دیگر که قبلاً برای تشخیص سرطان پانکراس در مراحل اولیه تأیید کرده بودیم، به دست آوردیم و دریافتیم که گنجاندن این دو بیومارکر تا مارکر CA19-9 به تنهایی به شناسایی موارد سرطان پانکراس با حساسیت و اختصاصیت بیشتری کمک میکند. این نشان میدهد که پانل غربالگری برای تشخیص زودهنگام سرطان باید توسعه پیدا کند.