تشخیص سرطان ریه و نشانگرهای زیستی

| تشخیص سرطان ریه و نشانگرهای زیستی
✅ دانشمندان ژاپنی خبر از کشف سطح بالای پروتئینی خاصی در خون افراد مبتلا به سرطان ریه دادند. پروتیئن مرتبط با سیتواسکلت (CKAP4) در مبتلایان به سرطان ریه به طرز قابل توجهی بسیار بالاتر از افراد سالم است.
✳ میزان CKAP4 در خون افرادی که در مرحله I سرطان قرار دارند نیز بالاست بنابراین این پروتئین یک نشانگر مناسب غیرتخریبی در درمان، بهبود شرایط بیمار و تشخیص برخی از انواع سرطان ریه همچون سرطان ریه غیرسلولی کوچک (non-small-cell lung cancer) و کارسینومای سلولهای سنگفرشی میباشد.
✳ هدف مطالعات انجام شده یافتن یک نشانگر تشخیصی سرمی برای سرطان ریه بود. آنتیبادیهای مونوکلونال و آنتیبادی KU-Lu-1 که قادر به تشخیص CKAP1 است نیز بررسی شدند. برای ارزیابی کارایی KU-Lu-1 آرایش پروتئینی فاز-معکوس سلولهای sera 271 بیمار و ۱۰۰ فرد سالم به عنوان کنترل منفی بررسی شد. . برای تأیید توانایی آنتیبادی KU-Lu-1 در تشخیص CKAP4 از روشهای ایمنی و طیفسنجی جرمی استفاده شد. در مطالعات اعتبار سنجی ۱۰۰ بیمار و ۳۸ فرد سالم بررسی شدند.
✳ حضور CKAP4 در سلولها، بافتها و محلول حاصل از سانتریفیوژ محیط کشت تأیید شد. سطح CKAP4 در سرم بسیار بالاتر از شرایط کنترل بود( ۰۰۰۱/۰>P). سطح زیر منحنی گیرنده_عمل کننده ۸۹/۰ با دقت ۱/۸۱% و اختصاصیت ۸۶% گزارش شد. به علاوه سطح CKAP4 سرم در بیماران مرحله I آدنوکارسینوما، کارسینوما و سرطان غیرسلولی کوچک بسیار بالاتر از افرد سالم گزارش شد ( ۰۰۰۱/۰>P). بدین ترتیب شواهد کافی بر مناسب بودن CKAP4 به عنوان یک نشانگر تشخیصی سرمی برای سرطان به دست آمد
✳ محققین معتقدند شناسایی بیماران در مراحل اولیه بیماری بسیار مهم است زیرا امکان جراحی و درمان را فراهم میکند. نیاز اصلی برای تشخیص در مراحل اولیه نشانگرهای زیستی اختصاصی هستند. در حال حاضر نشانگرهای زیستی در دسترس شامل آنتیژن جنینی(CEA)، آنتیژن (sialyl Lewis (XSLX، کارسینومای سلول سنگفرشی(SCC) و قطعه سیتوکراتینCyFRA) 21-1) میباشند. اما همه این نشانگرها از حساسیت کافی برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه تومور برخوردار نیستند.
✳ CKAP4 اخیرا به عنوان گیرنده (Dickkopf1 (DKK1 معرفی شده است. بیان DKK1 و CKAP4 گاهی در ضایعات مربوط به سرطان پانکراس و ریه مشاهده شده است. بیان همزمان هر دو پروتئین در بافت سرطانی رابطهی معکوسی با بقای بدون عارضه دارد. در طی مراحل I-IV میزان حساسیت CEA، CYFRA و SCCA به ترتیب ۵۲-۳۰%، ۸۲-۱۷% و ۳۹-۲۴% به دست آمد.
✳ در مطالعه حاضر حساسیت سرم CKAP4 در مجموعههای آزمایشی و اعتبارسنجی مقادیر ۸۱ و ۶۹ درصد را نشان دادند که بسیار بالاست به علاوه این حساسیت بالا در مرحله I سرطان ریه غیرسلولی کوچک و کارسینومای سلول سنگفرشی نیز قابل ملاحظه است. بهره بردن از CKAP4 به عنوان نشانگر زیستی میتواند روشهای درمان موجود را متحول کند. تشخیص دقیقتر با کمک این پروتئین سرمی در صورتی که با نشانگرهای تجاری همراه شود امکانپذیر میشود.
? ترجمه: زمزم جوادی
☑ لینک مقاله
☑ لینک خبر
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑ عضویت در کانال زیست فن