بیوتکنولوژی پزشکی

تشدید پیری با تغییرات ریتم شبانه‌روزی سلول‌های بنیادی

✅ با گذر زمان تمایز سلول‌های بنیادی بین روز و شب متوقف می‌شود، به‌ بیان‌ دیگر آن‌ها ریتم شبانه‌روزی خود را از دست می‌دهند و این امر منجر به پیری می‌شود. این فرضیه توسط دو تحقیق که در دانشگاه‌های کالیفرنیا و پومپئو فابرا انجام شد و در مجله Cell به چاپ رسید، رد شده است. به این معنا که سلول‌های بنیادی در طول سالخوردگی به فعالیت ریتمیک خود ادامه می‌دهند، اما چرخه شبانه‌روزی خود را دوباره برنامه‌ریزی می‌کنند.


سلول‌های بنیادی سالخورده ریتم روزانه را حفظ می‌کنند اما مجموعه برنامه‌های دیگری را برای مقابله با مشکلات ناشی از افزایش سن از خود بروز می‌دهند. این در حالی است که چگونگی برنامه‌ریزی مجدد برای دانشمندان پدیده‌ای ناشناخته است. به گفته محققان مشکلی که وجود دارد این است که با گذر عمر، سلول‌های بنیادی فعالیت‌های ریتمیک لازم برای حفظ و نگهداری بافت را از دست می‌دهند که منجر به افزایش بیشتر سن می‌شود؛ اما این فعالیت‌های از دست‌ رفته با عملکردهای دیگری برای مقابله با استرس جایگزین می‌شود.

در همین راستا در دو گروه موش جوان و مسن، سلول‌های بنیادی سه بافت مختلف پوست، عضله و کبد، هر چهار ساعت در شبانه‌روز مقایسه شد. نتایج به‌دست‌آمده نشان می‌داد که این برنامه‌ریزی مجدد برای هر نوع بافت به‌ صورت اختصاصی و متمایز است. هرچند کل ارگانیسم دچار پیری می‌شود، اما این فرایند به روش‌های متفاوتی در هر بافت رخ می‌دهد؛ بنابراین برای کم کردن سرعت پیری مطالعه مجزا هر بافت ضروری است.

همچنین با دادن دو نوع رژیم غذایی کم‌کالری و معمولی به موش‌ها به مدت ۶ ماه مشاهده شد که یک رژیم کم‌کالری می‌تواند ریتم شبانه‌روزی را جوان نگه دارد. به طوری که موش‌هایی با رژیم کم‌کالری بیشتر فعالیت‌های ریتمیک دوره جوانی را دارا بودند؛ بنابراین به نظر می‌رسد که کم‌خوری می‌تواند نه‌ تنها از پیری بافت بلکه از نیاز سلول‌های بنیادی به برنامه‌ریزی مجدد برای فعالیت‌های روزانه جلوگیری کند.

اما آنچه روشن نیست این است که آیا رژیم‌های غذایی کم‌کالری می‌تواند باعث حفظ افراد سالخورده شود؟ چر اکه تحمل این نوع رژیم‌ها به اراده بالایی نیاز دارد و بدن را با حداقل انرژی برای انجام فعالیت‌های اصلی روبرو می‌کند که می‌تواند در بلندمدت اثرات مخربی بر روی زندگی روزمره داشته باشد. لذا بررسی بیشتر متابولیسم بر روی روند پیری ضروری است.

?ترجمه: سارا نورانی

☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن

تشدید پیری با تغییرات ریتم شبانه‌روزی سلول‌های بنیادی – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن