برنجکریسپر

تغییر بیوسنتز نشاسته در برنج با استفاده از CRISPR-Cas9

به تازگی دانشمندان دانشگاه Lleida-Agrotecnio بررسی‌هایی انجام داده‌اند تا بیوسنتز نشاسته را در برنج با استفاده از تکنیک CRISPR-Cas9 تغییر دهند.
هم‌چنین آن‌ها قصد دارند جهش‌های لوکوس WX) WAXY) را که کد کننده (granule bound starch synthase I (GBSSI در اندوسپرم برنج است، معرفی کنند.


جهش در ژن‌های مسیر بیوسنتز نشاسته تاثیر زیادی بر کیفیت و کمیت نشاسته دارد و یک هدف مهم برای پرورش دهندگان گیاه است. جهش در ژن‌های این مسیر در اندوسپرم ممکن است بر متابولیسم نشاسته در بافت‌های رویشی از جمله برگ‌ها تاثیر بگذارد.

دانشمندان در این بررسی به دنبال آن بودند که چگونه مسیر بیوسنتزی نشاسته به دنبال جهش در ژن GBSSI، در سطح رونویسی، تحت تاثیر قرار می‌گیرد. آن‌ها دریافته اند که این جهش‌ها، تنها فعالیت GBSSI را کاهش می‌دهند و به دلیل فراتنظیمی GBSSII این فعالیت در دانه‌ها حذف نمی‌شود.

جهش‌های ایجاد شده با استفاده از CRISPR-Cas9 موجب کاهش فعالیت GBSS در دانه‌ها می‌شود. گزارش شده است که فعالیت GBSS در جهش یافته‌ها 61-71 درصد سطوح نوع وحشی است و محتوای آمیلوز در دانه‌های هتروزیگوت 8-12 درصد و در دانه‌های هوموزیگوت تا 5 درصد کاهش یافته است.

علاوه‌ بر این، سازمان‌دهی غیرعادی سلولی در لایه آلورون و ساختارهای بی ‌شکل دانه‌های نشاسته نیز مشاهده شده است. تعدیل بیان سایر ژن‌های درگیر در تولید نشاسته در برگ‌ها و دانه‌ها نیز منجر به تغییراتی در فعالیت AGPase و سوکروز سنتاز می‌شود که بیانگر غلظت نشاسته و قندهای محلول می‌باشد.

توسط
ISAAA
منبع
Plant Cell Reports
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

فريده اقبال

دانشجوی ارشد فیزیولوژی گیاهی هستم. به رشته‌ام علاقه مندم و سعی می‌کنم تا جاییکه میشه مباحث مختلف در رشته‌ام رو دنبال کنم.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 × یـک =

دکمه بازگشت به بالا
بستن