تمایز بین سلولهای سرطانی به کمک هوش مصنوعی

در بیمارانی که مبتلا به سرطان هستند، با توجه به تفاوتهای فردی بیماران و تفاوتهای سلولی در یک بیماری مشخص، تنوع زیادی از سلولهای سرطانی وجود دارد. برهمین اساس، شناسایی سلولهای سرطانی میتواند در انتخاب نوع درمان نقش مؤثری داشته باشد. این درحالی است که روشهای موجود برای انجام این کار اغلب زمانبر بوده و با خطاهای انسانی و محدودیتهایی در میزان دقت انسان مواجه میشود. در مطالعهی حاضر تلاش شده تا با استفاده از هوش مصنوعی و اسکن تصاویر میکروسکوپی بتوان بر این موانع غلبه یافت.
تیم مطالعاتی دانشگاه اوزاکا، در نتایج مطالعهی حاضر پیشرفتی را گزارش کردهاند که در تشخیص و درمان سرطان اهمیت داشته و به کمک آن و از طریق یک سیستم مبتنی بر هوش مصنوعی میتوان بر این قبیل مشکلات غلبه کرده و انواع مختلفی از سلولهای سرطانی را به راحتی و با اسکن تصاویر میکروسکوپی تشخیص داده و از هم متمایز ساخت؛ درحالی که از دقت بالاتری نسبت به دقت انسانی نیز برخوردار است. امید میرود که این تکنولوژی بتواند مزایای عمدهای را در زمینه انکولوژی به همراه داشته باشد.
این تکنولوژی مبتنی بر شبکه عصبی کانولوشن به عنوان شکلی از هوش مصنوعی است که براساس سیستم دیداری انسان طراحی شده است. در این مطالعه، این سیستم را برای تشخیص سلولهای سرطانی در موش و انسان به کار گرفتهاند.
هیدشی ایشی- عضو این تیم مطالعاتی- بیان داشت: “این تیم برای اولینبار از این تکنولوژی برای مطالعهی ۸۰۰۰ تصویر حاصل از سلولهایی استفاده کرده بودند که از میکروسکوپ فاز کنتراست بدست آمده بود.” این محقق افزود: “سپس با بررسی دقت این تکنولوژی در ۲۰۰۰ تصویر دیگر، قصد داشتیم قدرت تشخیص این تکنولوژی را براساس اینکه آیا قادر به تمیز ویژگیهای سلولهای سرطانی موش از نوع انسانی است یا نه؛ و همچنین آیا سلولهای سرطانی مقاوم دربرابر اشعه را از سلولهای حساس به اشعه تشخیص میدهد یا خیر؛ ارزیابی کنیم.”
این تکنولوژی براساس نتایج بدست آمده برای هر نوع سلول و با ایجاد یک طرح دو بعدی از یافتهها، قادر به تشخیص انواع سلولها از یکدیگر خواهد بود. این نتایج نشان دادند که پس از آموزش، این تکنولوژی براساس تصاویر میکروسکوپی، قادر به شناسایی درست سلولها خواهد بود.
تورتانی- نویسنده اصلی- با بیان اینکه به کمک این تکنولوژی این فرصت در اختیار محققان قرار میگیرد تا دقیقاً مشخص کنند کدام سلول سرطانی در بدن بیمار وجود دارد افزود: “با آگاهی از میزان مقاوت سلولها به اشعه، خواهیم توانست درمورد اثربخشی پرتودرمانی تصمیم گرفته و در پیگیری اثربخشی درمان، از همین روش برای بررسی اثربخشی درمان مورد نظر بهره ببریم.”
این تیم مطالعاتی امیدوار است که در آینده از این تکنولوژی برای تشخیص انواع سلولهای سرطانی استفاده کرده و هدف نهایی این تیم، ایجاد یک سیستم جهانی برای شناسایی و تشخیص خودکار همهی سلولها است.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله