تهدید جهان با یک بیماری جدید در گندم

تهدید جهان با یک بیماری جدید در گندم
✅یافته جدید محققان نشان میدهد که آلودگی سال گذشتهی محصولات گندم در سیسیل ایتالیا به علت ظهور سویههای جدیدی از عامل بیماریزای قارچی زنگ ساقه (Stem rust) است که اسپورهای این قارچ ممکن است طی انتقال و پراکندگی , برداشت گندم سال جاری در جهان را تحت تاثیر قرار دهد.
?آقای Chris Gilligan (اپیدمیولوژیست) میگوید: «ما باید مراقب فریاد بلند گرگ باشیم.» اشارهی او به شیوع بزرگ این قارچ در اروپاست. او تیمی را هدایت میکند که نحوهی گسترش اسپورهای این قارچ را مدلسازی میکند.
?. در هشدارهایی که در تاریخ ۲ فوریه امسال توسط محققان مرکز مرجع جهانی (GRRC) و مرکز بهبود بین المللی ذرت و گندم (CIMMYT) مطرح گردید از نوع جدیدی از بیماری زنگ ساقه خبر داده شد که برگ و ساقههای گندم را از بین میبرد. سال گذشته زنگ گندم باعث نابودی دهها هزار هکتار از محصولات کشاوزی کشت شده در سیسیل ایتالیا شده و آزمایشها نشان میدهد این قارچ میتواند دهها گونه آزمایشی گندم اصلاح شده برای مقاومت را آلوده سازد. همچنین دو سویه جدید از بیماری زنگ زرد نیز شناسایی شدهاند که به نظر میرسد همان سویههای بیماری زایی هستند که قبلا باعث اپیدمی این بیماری در افغانستان و آمریکای شمالی شده بودند. FAO نیز هشداری در ۳ فوریه در ارتباط با این ۳ مورد منتشر کرده است.
?در اواسط قرن ۲۰ آلودگی ناشی از زنگ ساقه موجب تلاش محققان موسسه نورمن بورلاگ برای پرورش رقمهایی از گندم شد که به این قارچ مقاومت نشان میدادند که در نهایت منجر به انقلاب سبز در کشاورزی شد؛ اما زنگ ساقه در اواخر دهههای ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ با سویه دیگری به نام UG99 گسترش یافت . Hovmoller از اعضای تیم GRRC میگوید: «هنوز بسیار زود است که عملکرد انواع جدید را مانند UG99 ویرانگرانه تلقی کنیم.» او معتقد است فصول پاییز با دمای بیشتر و زمستانهای معتدلتر , تغییرات آب و هوایی و ارتباط این عوامل با شیوههای کشت گندم از عوامل بروز این پدیدهاند.
او و دیگر همکارانش در آیندهای نزدیک بودجه قابل توجهی از شورای تحقیقات اروپا را، برای ایجاد سیستمهای پیش آگاهی یا هشدار اولیه و همکاری دانشمندان و تولیدکنندگان و شرکتهای مواد شیمیایی کشاورزی را به منظور به اشتراکگذاری سیستمهای تشخیصی و اطلاعات در ارتباط با شیوع این بیماریها دریافت خواهند کرد.
#آفات_و_بیماری_ها
?ترجمه: تیم گیاهپزشکی زیست فن – دانشگاه تهران
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن