تهیه شیرینکننده مصنوعی با مخمر

تحقیقات نشان میدهد که مقدار زیادی از یک نوع شیرینکننده مصنوعی بهنام stevia را میتوان با استفاده از مخمر تولید کرد. این افزودنی از برگهای درختی در امریکای جنوبی استخراج میشود. گزارش و شرح کامل روش تولید stevia از مخمر، در مرکز تحقیقات بیولوژی مصنوعی ACS وجود دارد. با استفاده از این روش جدید، میتوان دلال درخت را حذف کرد، هزینهها را کاهش داد و به محصولی با طعم بهتر رسید.
فصل تعطیلات زمان خوبی برای تفریح است، اما قند و شیرینی زیاد میتواند سلامت انسان را تهدید کند. شیرینیهای کم یا بدون کالری، سلامت انسان را در تعطیلات تضمین میکنند. جایگزینهای شکر، افزودنیهایی هستند که طعم شیرین به ماده مورد نظر میدهند، اما این مواد برخلاف بقیه شیرینکنندهها انرژی کمی دارند، به همین علت به آنها شیرینکنندههای بدون کالری یا کم کالری گفته میشود. این محصولات به صورت طبیعی یا مصنوعی تولید میشوند.
در درخت stevia آنزیمهایی وجود دارند که گلوکز را به مولکولهایی به نام Glucoside تبدیل میکنند. مولکول تبدیلشده عاری از هرگونه کالری بوده و شیرینی شکر را به همراه دارد. این درخت گلوکزهای متنوعی تولید میکند که بعضی از آنها طعم بهتری نسبت به بقیه دارند. بقیه گلوکزهای موجود در درخت که در اقلیّت هستند، به دلیل خصوصیات خوب و منحصر به فردی که دارند، میتوانند به شیرینکنندههای نسل بعد تبدیل شوند.
به منظور شیرینتر کردن، دکتر Vincent J.J. Martin و همکارانش میخواهند دستگاهی را تولید کنند که گلوکز را از گیاه استخراج کرده و آن را به مخمر تبدیل کند. با استفاده از این دستگاه، آنها به راحتی میتوانند مقدار آنزیمها را در تولیدات stevia افزایش دهند. محققان پایگاهی را برای آزمایش کردن ترکیبات مختلف ساختند تا متوجه شوند که کدام ترکیب بیشترین تولید مولکولهای stevia را در مخمر دارد. آنها از آنزیمهای همان درخت شروع کردند اما از بعضی آنزیمهای مرتبط، از درختی در خانواده خردل نیز استفاده کردند تا بهرهوری را افزایش دهند. نویسندگان این تحقیق میگویند که نتیجه، نویدبخش آیندهای خوب برای محصولات بدون کالری میباشد.
مزیت شیرینکنندههای مصنوعی نسبت به طبیعی این است که آنها سبب بروز مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان نمیشوند و طبق آمار به دست آمده میتوانند به کنترل وزن و فشار خون کمک کنند، به این صورت که این شیرینکنندهها بدون کالری هستند و مانند کربوهیدراتها عمل نمیکنند. اما در کنار تمام این مزایا، طبق مطالعات انجام شده بعضی از این افزودنیها، مانند saccharin ممکن است باعث بیماریهای مختلفی از جمله سرطان شوند.
☑ منبع خبر
☑ لینک مقاله