توالییابی DNA، روشی برای نظارت بر عفونتهای مجاری ادرار

UTIs یکی از شایعترین عفونتها در انسان است و زمانی رخ میدهد که باکتریها یا ویروسهای مضر به بخش هایی از سیستم ادراری، از جمله کلیهها، مثانه یا مجرای ادراری، میرسند. با استفاده از توالییابی shutgun DNA ، پژوهشگران دانشگاه Cornell روش جدیدی را برای نظارت بر عفونتهای مجاری ادراری (UTIs) شرح دادهاند که در فراهم آوردن اطلاعات ارزشمند درباره دینامیکهای عفونت و نیز پاسخ بیولوژیک بیمار، از متدهای سنتی پیشی میگیرد.
پژوهشگران در Cornell Engineering and Weill Cornell Medicine، کشف کردند که از طریق جداسازی قطعات DNA فاقد سلول حاصل از ژنوم سلولهای مرده نشات گرفته از منبع انسانی و باکتریایی از نمونه ادرار ، میتوان درباره ترکیبات باکتریایی و ویروسی موجود در مجرای ادراری بیمار، اطلاعاتی به دست آورد.
به گفته ایویچ دی والمینک، استاد مهندسی زیست پزشکی و کمک سرپرست این پژوهش، برای سنجش فراوانی اجزاء متفاوت میکروبیوم، DNA های فاقد سلول ادراری، منبع غنی از اطلاعات را درباره فنوتیپ باکتریایی فراهم میآورند.
دکتر دی والمینک، توضیح داد: «ما دریافتیم که میتوانیم بخشی از جمعیت باکتریایی را که در حال رشد هستند، با نگاه دقیق به ژنومی که DNA فاقد سلول از آنها نشات گرفته بود، نتیجه گیری کنیم.» او همچنین افزود که آنالیز متاژنومیک DNA فاقد سلول را میتوان برای پی بردن به این که کدام داروهای ضدمیکروبی برای یک عفونت خاص بهترین اثر را دارند، به کار برد.
نویسندگان این مقاله میگویند: «این تکنیک مانیتورینگ میتواند برای بیماران پیوند کلیه بسیار مفید واقع شود. نیمی از دریافت کنندگان پیوند کلیه طی سه ساله نخست پس از دریافت پیوند، از UTI باکتریایی رنج خواهند برد که آنها را در ریسک عوارض مرتبط با عفونت قرار میدهد.»
مانیکام سوتانتیرام، سرپرست بخش نفرولوژی، فشار خون و پیوند در Weill Cornell Medicine و کمک نویسنده این پژوهش توضیح داد: «با این تکنیک نمایهسازی DNA فاقد سلول، میتواند عفونت های نادری را که معمولا غربالگری برای آنها انجام نمیشود تشخیص داد. این روش همچنین پتانسیل تشخیص و درمان زودهنگام را داشته و پیامدها را در پیوند کلیه بهبود می بخشد.»
به گفته پژوهشگران: «زمان لازم برای آزمایش DNA فاقد سلول در نمونههای ادراری را میتوان با آزمایشهای سنتی UTI قابل مقایسه دانست. این روش از پیشرفتهای فنی رو به افزایش در توالییابی DNA در سالهای آینده بهره برده و با کاهش هزینهها بازده را افزایش خواهد داد.»
✳️ مترجم: محمد شجاعیه