توانایی تشخیص زودهنگام بیماریها

خلاصه:
تراشههای میکروسیالی پاسخی به نیاز روزافزون مراکز درمانی جهت تشخیص زودهنگام بیماریها هستند. حال میتوان امید داشت که با بارگیری نقشه این تراشهها از اینترنت و در نهایت چاپ آنها به وسیله چاپگری معمولی، انواع مختلف بیماریها را در مراحل ابتدایی تشخیص داد.
متن:
پژوهشگران موفق به توسعه کیت تشخیصی قابل چاپ، جهت تشخیص زود هنگام بیماریها شدند. کیت ساخته شده قادر به شناسایی بیماریهایی هم چون سل، مالاریا و سرطان است. این فناوری میتواند به عنوان یک ابزار قدرتمند جهت جلوگیری از تشخیص دیرهنگام بیماریها به خصوص در کشورهای درحال توسعه به کار رود. به صورتی که در هر کجا چاپگر موجود باشد، می توان از این ابزار استفاده کرد.
هر تراشه دارای یک حفره سیلیکونی است که سلولهای نمونه برای انجام آزمایش و یک نوار الکتریکی چندبار مصرف روی آن قرار میگیرد. نوار الکترونیکی را میتوان با استفاده از چاپگرهای جوهرافشان رایج بر روی صفحات انعطافپذیر پلیاستری و با استفاده از جوهر رسانای حاوی نانوذرات چاپ کرد. کاربران میتوانند طراحیهای متفاوتی از نوار را دانلود کنند و در نتیجه از این ابزار می توان برای آزمایشهای مربوط به بیماریهای متفاوتی استفاده کرد. کل فرایند چاپ حدود 20 دقیقه به طول میانجامد.
سازوکار تشخیص، بر مبنای اِعمال بار الکتریکی در عرض نوار است که منجر به تفکیک سلولهای نمونه بر اساس خواص الکتریکی آنها میشود و محققان را قادر میسازد انواع خاصی از سلولها را جداسازی کنند. از این روش میتوان به عنوان مثال برای جداسازی سلولهای توموری در جریان خون و تشخیص انواع مشخصی از سرطان در مراحل اولیه بهره برد.
حال اگر شما بخواهید آزمایشهای متفاوتی انجام دهید؛ مثلاً به جای جداسازی، شمارش سلولها را انجام دهید، تنها کافی است از نوار الکترونیکی متفاوتی استفاده کنید. در رایانه طرح نوار مطلوب را بکشید و سپس آن را چاپ کنید. در آینده می توان بانک اطلاعاتی از طراحیهای متفاوت جهت بارگیری، چاپ و استفاده کاربران تهیه کرد.
این آزمایشگاه روی تراشه به وسیله رحیم اسفندیارپور پژوهشگر مرکز فناوری ژنوم دانشگاه استنفورد توسعه یافته است.
نتایج مربوط به این پروژه در نشریه معتبر PNAS به چاپ رسیده است.
ترجمه: محمد بهنام راد