بیوتکنولوژی میکروبی

توانایی زندگی باکتری‌ها در شرایط تنش بدون دیواره‌ی سلولی

باکتری‌های رشته‌ای در شرایط تنش‌زا، توانایی ایجاد سلول‌هایی بدون دیواره‌ی سلولی را دارا می‌باشند. این کشف از دو جهت حائز اهمیت است: اول اینکه دیواره‌ی سلولی در باکتری‌ها تا به امروز با نقش حفاظتی شناخته شده بود و دوم اینکه به یافتن علت اینکه باکتری‌های پاتوژن چگونه می‌توانند خود را از دسترس سیستم ایمنی بدن انسان پنهان نمایند، کمک می‌کند.


یکی از محققان این مطالعه می‌گوید: “در این گزارش ما با یک پارادوکس مواجه‌ایم؛ باکتری‌ها در داشتن دیواره‌ی سلولی که می‌تواند آن‌ها را در برابر انواع تنش‌های محیطی حفظ کند، شناخته شده‌اند. بنابراین داشتن دیواره برای آن‌ها ضروری است. درحالی که ما تعداد زیادی از اکتینومیست‌هایی را کشف کرده‌ایم که با ایجاد سلول‌های فاقد دیواره در شرایط تنش‌زا مانند محیط‌های آبی با غلظت بالای نمک می‌توانند به بقای خود ادامه دهند.”

اگرچه این باکتری‌ها که توانایی ایجاد سلول‌های فاقد دیواره‌ی سلولی را دارند، مدت زمان کوتاهی است که کشف شده‌اند اما آن‌ها تاکنون تحت شرایط مصنوعی آزمایشگاهی مانند قرارگرفتن در معرض آنتی‌بیوتیک‌های اضافی یا آنزیم‌های تخریب‌کننده‌ی دیواره‌ی سلولی، ساخته می‌شده‌اند.

به گفته‌ی یکی از محققان، این کشف می‌تواند اطلاعات جدیدی را پیرامون سازش‌پذیری میکروارگانیسم‌ها با محیط زیست، در اختیار ما قرار دهد و همچنین می‌تواند دارای عواقبی برای جامعه باشد.

خانواده‌‌ی اکتینومیست‌ها درواقع از جمله باکتری‌های بی‌ضرر برای انسان محسوب می‌شوند اما این یک شانس بزرگ برای گروهی از آن‌هاست که توانایی تولید سلول های بدون دیواره را دارند. تاکنون مشخص نشده است که آیا باکتری‌های پاتوژن درون بدن ما نیز از چنین توانایی برخوردارند یا خیر.

ازآن‌جایی‌که دیواره‌ی سلولی یک نشانه‌ی مهم برای شناسایی باکتری‌ها توسط سیستم ایمنی بدن محسوب می‌شود، بنابراین این کشف می تواند توضیح دهد که باکتری‌های پاتوژن چگونه می‌توانند در بدن انسان پنهان مانده و از بین نروند.

مصرف آنتی‌بیوتیک‌های تخریب‌کننده‌ی دیواره‌ی سلولی به مرور می‌تواند باعث پیدایش چنین باکتری‌هایی شود. گاهی پس از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، باکتری‌ها می‌توانند دیواره‌ی سلول های تولیدی خود را بازسازی کنند که این عمل منجر به بازگشت مجدد بیماری در فرد می‌شود. بنابراین این کشف می‌تواند در سال‌های آینده برای جامعه‌ی علمی، از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

لینک خبر
لینک مقاله

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن