علوم اعصاب

هوش مصنوعی و تأثیر آن در توانبخشی بیماران سکته مغزی

دانشمندان دانشگاه فنی سن‌ پترزبورگ به همراه نوروفیزیولوژیست‌هایی انیستیتوی مطالعات فیزیولوژی تکاملی و محققان بیوشیمی، بازی را طراحی کردند که در بازتوانی بیماران سکته‌ی مغزی اثربخش است. محققان هوش مصنوعی با به کارگرفتن تخیلات افراد در این بازی به بیماران کمک می‌کنند تا به کمک تمرینات جسمانی، توان حرکتی از دست‌ رفته‌ی خود را بازیابند.


محقق ارشد این مطالعه، استانکوویچ بیان می‌دارد که سکته‌ی مغزی معمولاٌ بخش‌هایی از مغز را تحت تأثیر قرار می‌دهد که مسئول فعالیت حرکتی دست راست، دست چپ یا هر دو می‌باشد. انعطاف‌پذیری زیاد مغز انسان و توانمندی آن برای بازیابی کارکرد قبلی مغز به کمک دیگر مناطق مغزی این امکان را فراهم می‌آورد که بعد از مدتی، دیگر مناطق مغزی فرد در این بازی شروع به فعالیت کرده و وظیفه‌ی ناحیه آسیب‌دیده را به عهده گیرند.

قبل از شروع تمرین، متخصصین مغزواعصاب و متخصصین نوروفیزیولوژی براساس تحقیقات پیشین، ویژگی‌های فعالیت طبیعی و غیرطبیعی مغز را مشخص می‌کنند؛ سپس بیمار باید چگونگی حرکت دست، نحوه‌ی در دست گرفتن اشیاء و چسباندن دست‌ها به یکدیگر را با دست تصور کند؛ سپس این حرکات را به طور واقعی انجام دهد. در زمان انجام تمرین، سطح فعالیت مغزی با استفاده از EEG سنجیده می‌شود و براساس اطلاعات به دست آمده از سطح فعالیت مغز، روش‌های تمرین در بازی ارتقاء می‌یابد.

تخمین زده می‌شود که فرآیند بازتوانی در این بیماران حدود دو ماه به طول انجامد. امید می‌رود که برای تسهیل در فرآیند بازتوانی بیماران، بتوان از لپ‌تاپ، تبلت یا گوشی‌های هوشمند ونیز EEG بی‌سیم برای ثبت امواج مغزی و کمک به ارتقاء نوع بازی متناسب با سطح عملکرد مغزی استفاده کرد.

از جمله مزیت‌های بازی این است که فرد می‌تواند تصورات دقیق‌تری از حرکات واقعی خود داشته باشد که این امر به توانمندسازی حرکتی بهتر منجر خواهد شد و بیمار با جذب شدن به این بازی قادر است توانایی تأثیر واقعی افکار خود بر توانمندی حرکتی را ببیند.

درحال حاضر این تیم مطالعاتی قصد دارد نسخه‌ای از بازی را طراحی کند که در آن شخصیت همگام با دستورات ذهنی حرکت کند و با متنوع ساختن بازی‌ها، آن را جالب‌تر نمایند؛ چراکه بازی کردن با قدرت سیگنال‌های مغزی هم تجربه‌ی ویژه‌ای است.

اثربخشی بالینی این دستگاه در ماه جولای در بیمارستان سن پترزبورگ آغاز خواهد شد و بعد از مشخص شدن اثربخشی این بازی، مراکز توانبخشی قادر به تهیه و استفاده از آن برای بهبود بیماران سکته مغزی خواهند بود.

☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن