تولید آنتیبیوتیک های جدید با کمک حشرات

کمبود آنتیبیوتیکهای جدید، تهدیدی جهانی در برابر عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیک است. اما اخیرا محققان نشان دادند که حشرات میتوانند در رفع این تهدید کمک کنند. آنها دریافتند که باکتریهای حشرات نسبت به باکتریهای خاک در مقابله با مقاومت دارویی مؤثرترند و به طور کلی میکروبیومهای حشرات منبع مهمی از آنتیبیوتیکهای طبیعی جدید میتوانند باشند.
دانشمندان دانشگاه Wisconsin-Madison، آنتیبیوتیکی جدید از باکتریهای Streptomyces در مورچه Cyphomyrmex، کشف و آن را cyphomycin نامگذاری کردند. آزمایشها نشان داد که سیفومایسین در مقایسه با دیگر آنتیبیوتیکها در مقابله با مقاومت قارچی مؤثرتر است. این ترکیب همچنین عفونت قارچی را در موشها بدون عوارض جانبی سمی درمان میکند.
اکثر آنتیبیوتیکهایی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند، از باکتریهای جنس Streptomyces هستند که حدود ۴۰۰ میلیون سال پیش شروع به تکامل کردند و با زیستگاههای مختلف مانند خاک و حشرات سازگار شدند. مطالعات ژنتیکی نشان داده است که فقط یک استرین Streptomyces میتواند به طور بالقوه دهها ترکیب مشابه با آنتیبیوتیکهایی که در حال حاضر استفاده میشوند تولید کند. از این رو دانشمندان نیز با دقت بیشتری Streptomycesها، خصوصا استرینهایی را که در حشرات زندگی می کنند مطالعه میکنند تا داروهای جدیدی را برای مبارزه با مقاومت آنتیبیوتیکها کشف کنند.
آنها بیش از ۲۵۰۰ گونه از حشرات جمع آوری و استرینهای Streptomyces آنها را شناسایی کردند. سپس برای مشخص شدن نحوه عمل هرکدام از این استرینها در مبارزه با ۲۴ نوع میکروب مختلف، بیش از ۵۰،۰۰۰ آزمایش انجام دادند.
یافتههای محققان نشان داد که برخلاف فرض غالب، تعداد گونههای Streptomyces در حشرات بیشتر از خاک است. همچنین استرینهای Streptomyces جداشده از حشرات نسبت به استرینهای جداشده از خاک و گیاهان، توانایی بیشتری در مبارزه با باکتریها و قارچهای عفونی داشتند. این گروه همچنین برخی از استرینهای امیدوارکننده را در موش آزمایش کرد. این استرینها در از بین بردن عفونتهای باکتریایی و قارچی بسیار مؤثر بودند و فقط چند مورد عوارض جانبی سمی داشتند.
درنهایت استاد باکتریشناسی Cameron R. Currie و همکارانش نتیجه گرفتند که استرینهای Streptomyces حشرات میتوانند یک منبع جدید از ترکیبات بالقوه ضد میکروبی برای کشف آنتیبیوتیکهای جدید باشند.