تولید اقتصادی سوخت زیستی از جلبک

در جهت تلاشهایی که برای بهینه کردن استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر انجام میشود؛ دانشگاه مونتانا در تلاش است تا ظرفیتهای بالقوهی تولید سوخت زیستی از جلبکها را آشکار کند. یکی دیگر از اهداف مهم این طرح ایجاد صرفهی اقتصادی در تولید سوخت از جلبکهاست.
جلبکها مانند دانههای سویا، گیاه کاملینا و بسیاری از دیگر محصولات، نیز حاوی روغن هستند. این روغنها قابلیت استخراج، تصفیه و استفاده بهعنوان منبع انرژی تجدیدپذیر را دارند. سوختی که به این طریق تولید میشود با اتانول و سایر سوختهای مایعی که در طی تخمیر تولید میشوند بسیار متفاوت است.
سابقهی استفاده از جلبکها برای تولید سوخت زیستی به دههی ۱۹۷۰ برمیگردد. به کار گرفتن جلبکها برای تولید سوخت در پاسخ به تغییرات قیمت نفتخام در طی سالهای متمادی افزایش و کاهش داشته است.
برای کشت جلبکها از تانکرهای بزرگ آب استفاده میشود. و دیاکسیدکربن برای انجام فتوسنتز به آن تزریق میشود. تأمین دیاکسیدکربن لازم میتواند از منابع گوناگونی مثل زغالسنگ باشد؛ اما این منبع چندان در جهت تولید سوخت زیستی مناسب نیست.
در دریاچهی شرقی واشنگتن، گونهی جلبکی SLA-04 شناسایی شده است. این گونه میتواند دیاکسیدکربن محیط اطراف خود را به شکل مؤثری مصرف کند. پیشتر هم گونههای مهمی کشف شده بودند اما به دلایل متفاوتی تولید سوخت از آنها سرانجام موفقی نداشته است. پیشرفت ابزارهای کار و فناوری گامی مهم در تولید سوخت زیستی جلبکی به شمار میآید.
تعیین توالی DNA جلبکها، موجب مشخص شدن نقشهی متابولیکی و ژنهای مسئول در تولید سوخت میشود. برای مثال میتوان میزان کربناتی که باید به تانکر اضافه شود تا تولید بهینه باشد را بدین طریق تعیین کرد. در دانشگاه مونتانا گروهی در تلاشاند تا با روش کریسپر ژنهای مسئول را تغییر دهند تا جلبک قادر باشد روغنهای مناسب برای تولید سوخت زیستی را فراهم کند.
گروه تحقیقات، علاوه بر محققین دانشگاه مونتانا شامل گروههایی از دانشگاههای تولدو و کارولینای شمالی نیز میشود. دپارتمان انرژی امریکا برای پیشبرد تحقیقات، سه میلیون دلار اختصاص داده است. بودجهی دانشگاه مونتانا برای توسعهی این هدف ۱.۳ میلیون دلار است.
در حال حاضر سه سال است که با هدف رفع کردن مشکلات موجود در تأمین انرژی، بر روی این طرح کار میشود. این طرح میتواند صنعت تولید سوخت زیستی جلبکی را متحول کند. یافتن راهی که علاوه بر مؤثر بودن، صرفهی اقتصادی نیز داشته باشد یک چالش مهم در این راه به حساب میآید.