تولید پلاستیکهای تجزیه پذیر با صمغ درخت

پس از اینکه دانشمندان توانستند با یک روش خلاقانه صمغ درخت را به وسایل بستهبندی تبدیل کنند، پلاستیکهای زیستتخریب پذیری که بشود آنها را همراه با پسماندهای غذایی دور ریخت تا ۵ سال آینده وارد بازار و سوپرمارکتها میشوند.
محققان دریافتهاند که نوعی صمغ طبیعی به نام لیگنین که فیبرهای سلولزی را کنار هم نگه میدارد و عامل سختی ساقه گیاهان است، میتواند به یک پلاستیک قوی و قابل انعطاف تبدیل شود. لیگنین محصول جانبی فرایند ساخت کاغذ است. درحالی که در گیاهان سودمند است، باعث ساخته شدن کاغذ از خمیر چوب میشود و در نتیجه ضعیف بوده و به سرعت تغییر رنگ میدهد و از بین میرود.
لیگنین به شکل خام سودی ندارد، اما یکی از محققان این پروژه راهی را ایجاد کرده تا از باکتری اصلاح شده به طریق ژنتیکی برای تبدیل صمغ به مواد شیمیایی مفید استفاده شود. وی دریافته است که یک باکتری به نام Rhodococcus jostii که در خاک زندگی و از صمغ درخت تغذیه میکند میتواند از طریق ژنتیکی اصلاح شود بطوریکه لیگنین را به محصولات پلاستیکی زیستتخریب پذیر تبدیل کند.
تنها تعداد کمی از ارگانیسمها وجود دارند که میتوانند لیگنین را تجزیه کنند. این تیم تحقیقاتی در حال استفاده از مواد ژنتیکی حاصل از دو سویه از باکتریها برای افزایش سرعت این فرایند هستند.
بهطور معمول، باکتری از لیگنین برای رشد استفاده میکند و آن را به مولکولهای کوچکی تبدیل میکند که از آن به عنوان غذا جهت رشد استفاده کند. بنابراین محققان سعی دارند که این فرایند را جدا کنند. در نتیجه باکتری هنوز میتواند رشد کند اما در این صورت قادر است در همان زمان برای ما نیز محصولی به جا بگذارد. لیگنین یک ترکیب پیچیده است و محققان امیدوارند در ۵ سال آینده محصولی از آن تهیه کنند.
بازیافت پلاستیک بهطور واضح کار دشواری است و تنها ۱۲ درصد ضایعات خانگی بازیافت میشوند. باقیمانده یا سوزانده شده یا دفن میشوند. سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون تن پلاستیک در سطح جهانی تولید میشود و ۱۰ درصد آنها در دریاها ریخته میشوند. برآورد شده است که درحال حاضر نسبت پلاستیک به پلانکتون ۱ به ۲ است که بدون کنترل رها شده و تا سال ۲۰۵۰ پلاستیک از جمعیت ماهیها هم بیشتر خواهد شد.