تولید پنبه مقاوم به قارچ با سیستم CRISPR-Cas9

محققان چینی اخیرا توانستهاند با بهرهگیری از سیستم CRISPR-Cas9 گیاهان پنبه مقاوم به قارچ تولید کنند. این گیاهان که فاقد هرگونه ژن خارجی هستند، نسبت به گیاهان غیراصلاحشده از مقاومت بالایی نسبت به قارچ ورتیسیلیوم برخوردار هستند.
پنبه با نام علمی Gossypium hirsutum یک گونه آلوتتراپلوئید است. این ویژگی پلوئیدی به دلیل فزونی ژن (gene redundancy)، باعث به وجود آمدن مشکلاتی در اصلاح به روش های سنتی شده است. یک تیم تحقیقاتی به رهبری دکتر Zhennan Zhang از بخش میکروبشناسی موسسه آکادمی علوم چین با استفاده از سیستم CRISPR-Cas9، با ویرایش ژن Gh14-3-3d، موفق به ایجاد پنبه مقاوم به قارچ شدند.
از گیاهان تراریخت T0، چندین جهش در سایت هدف مورد انتظار در زیرژنومهای At و Dt کتان آلوتتراپلوئید شناسایی شدند. مطالعات بیشتر نشان داد که این جهش به نسل بعدی نیز انتقال یافته بود. هم چنین تفرق جهشهای حاصل در زیرژنومهای At و Dt در نسل T1 نیز مطابق قوانین مندلی بود.
دو گیاه هموزیگوت که در محل ژن Gh14-3-3d اصلاح شده بودند انتخاب شده و به عنوان ce1 و ce2 معرفی شدند. هر دو لاین گیاهی نسبت به گیاهان اصلاحنشده (شاهد) مقاومت بالایی به آلودگی قارچی با ورتیسیلیوم نشان دادند. این لاینهای تراریخت که فاقد ژن خارجی بودند، میتوانند به عنوان ژرمپلاسمهایی برای اصلاح و معرفی واریتههای مقاوم به قارچ مورد استفاده قرار گیرند.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله