تومورهای ملانوما و تفاوت پاسخ به درمان با سلولهای T

✅دانشمندان دانمارکی و سوئدی در مطالعه جدیدی نشان دادند ملانومایی که به دفعات، متاستاز داده باشد، جهش خواهد یافت و سیستم ایمنی بیمار علیه تومور فعال خواهد شد که این امر، احتمال بهبود بعد از ایمونوتراپی را افزایش میدهد.
?ایمونوتراپی روشی است که در آن از سیستم ایمنی خود بیمار برای مبارزه با تومورها استفاده میشود که یکی از بهترین موفقیتها در درمان سرطان شناخته شدهاست. درحالیکه پیش از این راهی وجود نداشت تا با استفاده از آن، احتمال بهبود نوع خاصی از سرطان وجود داشته باشد، اما اکنون برای مثال، احتمال بهبود ملانومای پیشرفته امکانپذیر است. در این نوع از سرطان، از درمان با سلولهای T استفاده میشود.
?به زبان ساده، این روش درمانی در مرحله اول شامل برداشت سلولهای T خود بیمار است، سپس سلولهای بیمار در آزمایشگاه کشت داده میشوند و بعد از آن به بیمار بازگردانده میشوند. هدف سلولهای T، شناسایی و مبارزه با تومورها و سلولهای سرطانی در گردش است.
?هرچند احتمال بهبود با این روش امیدوارکننده است اما تنها نیمی از بیماران به این روش ایمونوتراپی پاسخ مثبت میدهند. حدود ۲۰-۱۰ درصد از بیمارانی که مبتلا به ملانوما هستند میتوانند از طریق درمان با سلولهای T بهبود یابند. از طرف دیگر، این روش درمانی بهشدت تهاجمی است و عوارض جانبی فراوانی دارد. پس بسیار مهم است که بتوانیم پیشبینی کنیم چه بیمارانی از این روش درمانی سود میبرند.
?دانشمندان بهمنظور یافتن چندین مارکر، گروه ۲۵ نفری از بیمارانی که مبتلا به ملانومای پیشرفته بودند و از طریق سلولهای T خودشان تیمار شده بودند را مورد مطالعه قرار دادند. این بیماران به روشهای دیگر درمانی پاسخ نداده بودند. سلولهای سرطانی این بیماران در سطح ملکولی بررسی شد.
?نتایج حاکی از آن است که هرچهقدر جهش در تومورها بیشتر شود، نتیجه درمان با سلولهای T بهتر خواهد بود. به این دلیل که با افزایش تعداد جهشها در تومورها، آنتیژنهای جدیدی تولید میشوند(neoantigen) و سلولهای T بهتر آنها را به عنوان بیگانه شناسایی کرده و با آنها مبارزه میکنند.
?از آنجایی که این روش درمانی، به میزان کمی در دنیا امتحان شدهاست، در مطالعه این روش، جامعه اندکی در اختیار داریم، اما بررسی ملکولی بیماران در این مطالعه بهوضوح نشان داد که این روش درمانی دارای منافع بلندمدت است.
?مترجم: فرزانه صائبی راد
☑️عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی