کریسپر

تکنولوژی ویرایش ژنوم؛ تمرکز دقیق برای ایجاد تغییرات جدید

تکنولوژی ویرایش ژنوم؛ تمرکز دقیق برای ایجاد تغییرات جدید - اخبار زیست فناوری تکنولوژی ویرایش ژنوم؛ تمرکز دقیق برای ایجاد تغییرات جدید

✅بذر بی نقص وجود ندارد_ اما آیا امکان دارد وجود داشته باشد؟
تلاش های چندین ساله اصلاحگران برای ایجاد بدون نقص مقاومت در برابر بیماری ها و تحمل شرایط سخت آب و هوا در محصولات که به عنوان هدفی والا شمرده میشد، بی ثمر بوده است.
امروزه دانشمندان بر این باورند تکنولوژی ویرایش ژنوم، می تواند با تمرکزی دقیق بر روی مسائلی که به گیاه آسیب می رسانند، تغییراتی جدید به همراه داشته باشد.


تسریع جریان های رو به رشد
یکی از متخصصین این حوزه، Steve Webb، میگوید: “این تکنولوژی جدید به ما اجازه کشف، توسعه، گسترش و تجاری سازی صفاتی قابل پیش بینی همراه با دقت بیشتر را میدهد.”
شرکت فناورانه ی Dow با همکاری Sangamo, ابزاری جدید برای ویرایش ژن تحت عنوان EXZACT را توسعه داده که برای شناخت ژن، از پروتئین ها استفاده میکند. این ابزار تضمین میکند که ژنوم با سرعتی بالاتر و دقت بیشتر متحمل تغییراتی شود و در عین حال آسیب کمتری نسبت به آنچه که در روش های سنتی مشاهده میشد، به آن وارد شود. Webb همچنین اضافه میکند: “EXZACT اختصاصی بوده و به شناسایی توالی های ژنی بلندتر میپردازد.”

ابزاری دیگر، CRISPER_Cas 9، برای ایجاد تغییرات ژنومی بسیار ویژه، از فناوری نوکلئوتیدها استفاده میکند. این ابزار با استفاده از RNA راهنما وارد سلول شده و منطقه ای خاص در ژنوم را هدف قرار میدهد. و به اصلاحگران این اجازه را میدهد تا ژنوم را به ژنی تنها تبدیل کنند تا بتوانند فرایندهای حذف، جابجایی، تغییر یا جایگزینی را اعمال نمایند.

بخوانید  ذخیره‌سازی اطلاعات در DNA؛ همه‌ی اطلاعات دنیا در یک اتاق

مسیری مستقیم به سمت موفقیت.
مزیت این روش های اصلاحی، دقت عمل آنهاست. زمانی که دانشمندان به روش سنتی دو گیاه را تلاقی میدادند، با انجام این کار، به ایجاد تغییرات در صفات مطلوب یا نامطلوب، پایان دادند. چرا که اصلاحگران از روش های طبیعی کمک میگیرند که ظهور صفات مطلوب در زاده ها را تضمین نمیکند. Dabrowski میگوید: “پیش از CRISPER، انتظار میرفت 1 تا 5 درصد از سلول هایی که تغییر در آن ها صورت گرفته بود، به طور کامل اصلاح شده باشند؛ در حالیکه با CRISPER_Cas 9 و دیگر محصولات، این میزان به 80 تا 90 درصد ارتقا یافته است.”
عدم اعمال دقت کافی در روش های سنتی موجب شده بود تا استفاده از این روش ها امروزه دیگر کاربرد چندانی نداشته باشد. اصلاحگران برای اینکه از بروز صفتی خاص در گیاه مطمئن شوند، بارها و بارها آزمایش ها را بر روی محصولات تکرار میکنند. سپس برای اینکه آسیب های پیش بینی نشده که طی اولین دورگ گیری مشاهده میشود، مجددا تکرار نشود، تلاقی های بیشتری را انجام میدهند. بعد از آن، آزمایش های بیشتری انجام میدهند تا مطمئن شوند همه صفات نامطلوب از بین رفته اند.
در مجموع، روش های اصلاح سنتی، هزینه بر بوده و انجامشان سال ها زمان میبرد.

برخی از این محصولات اصلاح شده، مربوط به حوزه کشاورزی هستند. در بهار 2016، شرکت DuPont pioneer در همکاری با Garibou Bioscience، اولین محصولشان را معرفی نمودند که از طریق این فناوری میتواند با ایجاد ذرت های مومی، فاصله ی خالی میان این ذرت ها با ذرت زراعی را در میان محصولات کاهش دهد.
در برنامه های کاربردی مرتبط با بهداشت حیوانات، شرکت های DuPont pioneer و UK_based Genus plc در تلاشند راهی پیدا کنند تا خوک ها را به ویروس عامل سندروم تنفسی و تولیدمثل خوکی (PRRSv)، که در حال حاضر بیماری غیرقابل درمان است، مقاوم کنند. این شرکت قصد دارد از CRISPER_Cas 9 هم چنین جهت اصلاح خوک و گاو استفاده کند.
فناوری ویرایش ژن هم چنین میتواند در مسیرهای تولیدی دیده شود. به عنوان مثال قارچ های دکمه ای سفید، به گونه ای تغییر کردند که همانند قبل، سریعا قهوه ای رنگ نشوند. محققین به سادگی آنزیمی را که عامل رنگ قهوه ای در قارچ ها بودند، “خاموش نمودند.” وزارت کشاورزی ایالات متحده، آن را در سال 2016 به تصویب رساند و این، یک محصول تراریخته درنظرگرفته نمیشود.

بخوانید  دانشمندان مطرح سال گذشته در حوزه زیست‌فناوری از نگاه مجله نیچر

اهمیت نام گذاری
هنگامیکه محققین به طور فیزیکی DNA برخی موجودات را تغییر میدهند، نباید تمامی محصولات حاصل از این فناوری را تغییر یافته ی ژنتیکی درنظر گرفت. Webb بیان میدارد: ” وزارت کشاورزی ایالات متحده در این ارتباط قاطع است.” حتی اروپاییان بر این موضوع توافق نظر دارند که فرایندهای حذف یا کاهش عملکرد، نباید با عنوان تراریخته یکسان در نظر گرفته شوند. اضافه شدن یک ژن، به عنوان مثال انتقال ژن خارجی، میتواند یک تراریخته محسوب شود.

#دیدگاه

ترجمه: محدثه گلندی

☑️لینک خبر
☑️عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن

تکنولوژی ویرایش ژنوم؛ تمرکز دقیق برای ایجاد تغییرات جدید – اخبار زیست فناوری

برچسب‌ها
نمایش بیشتر

علی چوپانی

بیش از 4 سال است که در کنار دیگر دوستان در مجموعه زیست‌فن هستم. زیست شناسی خوندم ولی به خاطر علاقه خودم به وب و سئو در حال حاضر مدیریت سایت زیست‌فن و نظارت بر سئوی محتواهای تولیدی در زیست‌فن رو به عهده دارم. اینجا خانه‌ی ماست، به ما سر بزنید!

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نـه × = 36

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن