علوم اعصاب

تکنیک‌های تحریکی مغز با اثربخشی بهتر

یکی از تکنیک‌های غیرتهاجمی بسیار امیدوارکننده در زمینه درمان اختلالات مغز، تکنیکی به‌نام (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS می باشد. در این تکنیک، یک حلقه مغناطیسی در مجاورت سر بیمار قرار گرفته و یک جریان مغناطیسی به ناحیه مشخصی از محل آسیب‌دیده مغز عبور داده می‌شود.


به‌ نظرمی‌رسد این نوع خاص از تکنیک مغناطیسی مغز در درمان طیف متنوعی از بیماری‌های روانی نظیر افسردگی و هم‌چنین بیماری‌های ناشی از اختلالات عملکردی مغز نظیر سکته، مالتیپل اسکلروزیس و اختلالات حرکتی موثر باشد.

در برخی از کشورها این روش درمانی تحت پوشش بیمه‌های سلامت نیز قرار گرفته‌است. یکی از چالش‌های فعلی این تکنیک درمانی، ارتقا اثربخشی آن به‌وسیله بهبود زمان‌بندی های لازم برای القای تحریکات حین درمان است.

در مطالعه چاپ شده توسط تعدادی از محققان پیشنهاد می‌شود که هرچه فرکانس تحریکات مغز کم‌تر باشد نتیجه به‌دست آمده حاکی از اثرگذاری بهتر این تکنیک خواهدبود. علت آن این است که زمانی‌که نورون به دنبال تحریکات زیاد خسته شود دیگر به‌ ایمپالس‌های تحریکی این تکنیک پاسخ نمی‌دهد.

تئوری مطرح شده با این بینش که یادگیری سریع‌تر و شدیدتر مغز انسان، استراتژی مؤثرتری است، در تناقض است. مطالعات دیگری که در ادامه صورت گرفت نشان می‌دهند که هر نورون یک حداکثر میزان تولید ایمپالس دارد.این میزان از مقدار ایمپالسی که پیش از این برای نورون درنظر گرفته‌ می‌شد بسیار کم‌تر است. بنابراین زمانی‌که نورون به سرعت تحریک می‌شود پس از مدتی پاسخ آن کاملاً متوقف می‌شود.

نورون‌ها شبیه انسان‌ها هستند. زمانی‌که به‌سرعت حرف می‌زنیم دچار لکنت زبان می‌شویم، زمانی‌که با سرعت تایپ می‌کنیم، اشتباهاتی در کارمان به‌وجود می‌آید و زمانی‌که به‌سرعت یاد می‌گیریم دچار گیجی می‌شویم.

طبق گفته پروفسور Paulus: «پروتکل‌های مختلفی برای زمان‌بندی rTMS وجود دارد که هرکدام نتایج متفاوتی ارائه می‌دهد. بنابراین یک راهنمای دقیقی برای زمان‌بندی تحریکات مغزی وجود ندارد. با این‌حال یافته‌های ما نشان می‌دهد که تحریکات با سرعت پایین، میزان اثربخشی این تکنیک را ارتقا می‌دهد.»

کامپیوترها از عناصر و اجزای قابل اعتمادی تشکیل شده‌اند. این درحالی است که مغز انسان از عناصر غیرقابل اعتمادی تشکیل شده است و مواردی مانند خسته‌شدن و عدم پاسخ‌گویی نورون‌ها به تحریکات دلیلی براین مدعاست. با این‌حال این ویژگی نورون‌ بسیار سودمند است زیرا فعالیت مغز را همواره ثابت نگه‌ می‌دارد.

☑ لینک‌خبر
☑ لینک مقاله

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن