بازنشربیوتکنولوژی محیط زیست

حذف آلاینده‌های موجود در آب با استفاده از عصاره سرو

مطالعه مشترک محققان دانشگاه‌های علوم پزشکی شیراز و “وایکاتو” نیوزیلند منجر به سنتز یک نانوذره سه لایه به‌منظور حذف آلاینده‌های شیمیایی و میکروبی از آب شد و به گفته آنها در تولید این نانو ذره از عصاره برگ درخت سرو به‌جای مواد شیمیایی آلاینده استفاده شد.


دکتر علیرضا ابراهیمی‌نژاد، عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به خواص منحصر به فرد نانو ذرات پایه آهنی و پایه نقره‌ای، این نانوذرات را در زمره کاربردی‌ترین نانو ذرات دسته‌بندی کرد و افزود: نانوذرات نقره به دلیل دارا بودن خواص ضد میکروبی، انتخاب مناسبی برای استفاده در سامانه‌های تصفیه آب به شمار می‌روند. همچنین نانوذرات آهن نیز به دلیل برخورداری از خواص مغناطیسی، زیست سازگاری، کاتالیستی و سادگی تولید، با استقبال گسترده‌ای از سوی محققان حوزه‌های مختلف مواجه شده است.

وی ادامه داد: ما نیز در ادامه پژوهش‌های پیشین تلاش کردیم تا از هر دو نانو ذره به صورت همزمان در یک نانوذره چندلایه و به منظور رفع آلایندگی‌های شیمیایی و میکروبی از آب بهره بگیریم.

ابراهیمی نژاد در تشریح ساختار این نانوذره، گفت: این نانوذره دارای یک ساختار هسته پوسته سه لایه است که هسته مرکزی آن را نانو ذره نقره و لایه بیرونی آن را فلز آهن تشکیل می‌دهد و به منظور جلوگیری از زنگ‌زدگی، سطح بیرونی نانو ذرات با یک لایه متشکل از ترکیبات گیاهی مشتق شده از درخت “سرو” پوشانده شده است.

مجری طرح اضافه کرد: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، این نانوذرات سه لایه همزمان دارای خواص ضد میکروبی و کاتالیزوری هستند، به نحوی که خاصیت ضد میکروبی آنها از خاصیت ضد میکروبی نانو ذرات نقره نیز بیشتر است.

به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، این نانو ذرات از کارایی بالایی جهت حذف همزمان آلاینده‌های شیمیایی و میکروبی از سامانه‌های مختلف آبی مانند پساب‌های صنعتی و فاضلاب شهری برخوردار هستند. همچنین بهره‌گیری از این نانوذرات در فیلترهای تصفیه آب می‌تواند به حذف آلودگی‌های شیمیایی و میکروبی کمک کند.

ابراهیمی تاکید کرد: بررسی‌های انجام شده در زمینه کارایی این نانو ذرات در حذف آلاینده‌های رنگی بیانگر حذف ۹۸٫۵ درصد آلاینده رنگی در مدت ۴ ساعت است.

نتایج این پژوهش که حاصل همکاری دکتر سیده معصومه تقی‌زاده دانش آموخته مقطع دکتری، دکتر یونس قاسمی و دکتر علیرضا ابراهیمی‌نژاد از اعضای هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز و دکتر آیدین برنجیان عضو هیات‌علمی دانشگاه “وایکاتو” نیوزیلند است، در مجله Industrial Crops and Products با ضریب تأثیر ۳٫۸۴۹ به چاپ رسیده است.

توسط
ایسنا
منبع
Industrial Crops and Products
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + سـه =

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن