60 هزار نمونه بذری جدید در خزانه بذری Doomsday در قطب شمال

در فوریه سال جاری حدود ۶۰ هزار نمونه بذر جدید به خزانه بذری Doomsday واقع در قطب شمال افزوده شده است تا در صورت بروز فاجعههای ناگهانی جهانی، ذخیره کافی برای کشاورزی وجود داشته باشد.
به دنبال افزایش نگرانیها در مورد تغییرات آب و هوا و از دست رفتن گونههای زنده، گروههایی از سراسر جهان بذرهای خود را در مجموعهای درون یک کوه نزدیک به لانگیرباین در جزیره اسپیتسبرگن در نروژ در فاصله ۱۳۰۰ کیلومتری از قطب شمال، ذخیره کردهاند. این مجموعه به کشتی نوح تشبیه شده که به منظور حفظ گیاهان برپا شده است تا بتواند غذای جمعیت در حال رشد در شرایط تغییرات آب و هوایی را تأمین کند.
به گفته مسئول سازمان حفاظت از گیاهان crop trust، با افزایش سرعت تغییرات آب و هوا و از بین رفتن تنوع زیستی، اقدامهای فوری جهت نجات گیاهان زراعی در معرض انقراض ضروری است. در حال حاضر دامنه وسیع ذخیره بذر حاکی از نگرانی جهانی از اثرات تغییر آب و هوا و کاهش تنوع زیستی بر تولید غذا است. رئیس بانک ژنتیکی کشورهای اسکاندیناوی میگوید: هر یک از بذرهای موجود در این خزانه میتواند به عنوان راه حل بالقوهای برای کشاورزی پایدار قلمداد شود. این راه حلها برای تأمین غذای جمعیت در حال رشد و دستیابی به تحول سبز ضروری هستند.
۳۶ موسسه محلی و بینالمللی در جمع آوری این ۶۰ هزار نمونه بذری مشارکت داشتهاند. عمده بذور شامل گیاهان اصلی مانند گندم، برنج و همچنین واریتههای وحشی درختان سیب اروپایی میباشند. در میان این بذور، لوبیا، کدو و ذرت که از پایگاه چِروکی فرستاده شدهاند، نیز حضور دارند. این پایگاه اولین گروه از بومیان آمریکایی بودند که بذر گیاهانی از جمله ذرت عقابسفید مقدس خود را به خزانه ارسال کردند.
پرنس چارلز بریتانیایی که برای فعالیتهای حمایتگرانه خود از محیط زیست شناخته شده، ۲۷ نمونه از گیاهان وحشی شامل نوعی پامچال و ارکیده که از کشورش جمعآوری کرده را به خزانه ارسال کرده است. محافظت از تنوع زیستی قبل از آن که خیلی دیر شود، بیش از پیش ضروری است. آخرین محموله به طبقهای شامل ۱ میلیون واریته مختلف بذری اضافه میشود که در دمای منفی ۱۸ درجه سانتیگراد در سه راهروی زیرزمینی ذخیره شدهاند. این بانک بذر ظرفیت نگهداری ۴ و نیم میلیون نمونه را دارد. به نظر میرسد نگهداری حدود ۲ تا ۳ میلیون نمونه در سرمای لانگیرباین میتواند آینده غذایی انسان را تضمین نماید.
این مرکز ذخیره بذر در سال ۲۰۰۸ به منظور محافظت از تنوع زیستی در برابر تغییرات آب و هوایی، جنگ و سایر بلایای طبیعی و غیرطبیعی با بودجه کشور نروژ احداث و نام مستعار «خزانه روز مبادا» به آن اطلاق شد. اهمیت این مرکز در هنگام جنگ داخلی سوریه آشکار شد. محققان در سال ۲۰۱۵ توانستند بذرهایی را که به دنبال تخریب شهر آلپو در سوریه از دست رفته بودند، از خزانه روز مبادا بازیابی کنند. کشورها و موسساتی که در جمعآوری بذور در این خزانه همکاری کردهاند، مالکیت خود را همچنان حفظ کرده و در صورت نیاز به ذخایز بذری خود میتوانند آنها را باز پس گیرند. بیش از ۵۰۰۰ گونه گیاهی در این مرکز واقع در مجمعالجزایر قطب شمال، سرزمین یخزدهای که تقریباً هیچ گیاهی رشد نمیکند، ذخیره شدهاند، هرچند که این مکان نیز تحت تأثیر تغییرات دمایی قرار گرفته است. در سال ۲۰۱۶، هنگامی که به دنبال افزایش غیرعادی دمای قطب شمال لایه منجمد موجود در اعماق زمین شروع به ذوب شدن کرد، آب به تونل ورودی این مرکز راه یافت. پس از این اتفاق، کشور نروژ به منظور عایق کردن و جلوگیری از اثرات منفی افزایش دما و رطوبت روی این مرکز، سرمایهگذاری کرده است. به گفته دانشمندان، افزایش گرمایش جهانی با سرعت دو برابر بیشتر از میانگین جهانی در قطب شمال در حال رخ دادن است.