خود ترمیمی قلب بیمار به کمک سلولهای بنیادی

طبق یافتههای یک مطالعه جدید در دانشگاه راتگرز، گام مهمی در جهت خود ترمیمی قلب بیماران برداشته شده است. این مدل، نیاز به پیوند، جراحیهای قلب باز و همچنین دستگاههای پمپاژ مصنوعی را کاهش میدهد. یافتههای این مطالعه در مجله Frontiers in Cell and Developmental Biology منتشر شدهاست.
این مطالعه شامل حذف سلولهای بافت پیوندی قلب انسان و “مهندسی معکوس” آنها به سلولهای بنیادی قلب و سپس “مهندسی مجدد” آنها به سلولهای ماهیچهای قلب است. پیشرفت واقعی تیم این است که سلولهای ماهیچهای جدید ایجاد شده در قلب، بههمدیگر فشرده میشوند و یک واحد یکپارچه قابل مشاهده را در زیر میکروسکوپ بهوجود میآوردند.
بنابر گفته دکتر Leonard Y. Lee، استاد دانشکده پزشکی رابرت وود جانسون راتگرز، سلولهای قلبی که به این روش تولید میشوند، بهطور طبیعی گرد هم میآیند و ضربان واحد دارند. این تیم با بیان بیش از اندازه یک پروتئین سلولی بهنام CREG، به این موفقیت بزرگ دست یافت.
بهگفته Lee، با جدا شدن فیبروبلاستهای یک سلول در بافت پیوندی از بافت قلب، این سلولها به سلولهای بنیادی تبدیل میشوند.(مهندسی معکوس)
وی افزود: “امروزه، نارسایی قلبی به یک اپیدمی تبدیل شدهاست و تنها روشهای درمانی موجود، عمل جراحی، پیوند قلب و استفاده از دستگاههای پمپاژ خون است. با اینحال، تهیه قلبهای پیوندی دشوار بوده و دستگاههای مکانیکی نیز کیفیت زندگی بیمار را محدود میسازند. بنابراین، ما بهدنبال روشهایی هستیم که امکان خود ترمیمی قلب را فراهم سازند.”
اگر چه هنوز هم به تحقیقات بیشتری نیازمندیم، اما هدف نهایی تیم این است که بتواند بخش جزئی از بافت اصلی قلب را از بین برده و از CREG برای تبدیل این بافت به ماهیچههای قلبی استفاده کند. این ماهیچهها میتوانند بهصورت منسجم با همدیگر کار کنند. سپس ماهیچهها دوباره به قلب بیمار ارائه میشوند تا قلب بتواند خود را ترمیم سازد.
طبق گفته انجمن قلب آمریکا، بیش از ۶ میلیون نفر از مردم آمریکا از نارساییهای قلبی رنج میبرند. اگرچه کلمه “نارسایی قلبی” این تصور اشتباه را در ذهن بیشتر مردم بهوجود آوردهاست که قلب دیگر نمیتواند کار کند، اما این چنین نیست؛ در واقع ناتوانی قلبی، توانایی پمپاژ مؤثر خون را کاهش میدهد. بهطوریکه افراد مبتلا به نارساییهای قلبی اغلب از خستگی و تنگی نفس رنج میبرند و در انجام فعالیتهای روزمره خود نظیر راه رفتن و بالا رفتن از پلهها دچار مشکل میشوند.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله