در جست و جوی ژنوم دلقک ماهی (Nemo)

اخیراً ژنوم دلقک ماهی که خیلی ها آن را با نام Nemo می شناسند، کشفشده و برای انجام مطالعات و بررسیهای بیشتر در حوزه بومشناسی و تکامل ماهی، در دسترس محققین قرارگرفته است.
امروزه ژنوم دلقک ماهی نارنجی که با انیمیشن «در جست و جوی نمو» جاودانه گردید، کشفشده است. این کشف به محققان اطلاعات دقیقتری در مورد ژنوم ماهیهای صخرهای داده است.
به گفته Robert Lehman، زیست شناس محاسباتی: “ژنوم Nemo از ۲۴ کروموزوم تشکیلشده است. ما توانستیم حدود ۹۷ درصد توالی ژنوم را دنبال کنیم و سپس حدود ۹۸ درصد از این توالی را در ۲۴ کروموزوم گونههای مختلف جای گذاری کنیم. به عقیده ما، این یک تلاش قابلتوجه بوده و نشاندهنده یک مجموعه کامل از ژنومها است.”
مطالعات مربوط به دلقک ماهی نارنجی یا Amfiprion percula، یکی از پژوهشهای اصلی در حوزه زیستشناسی دریا به حساب می آید. این ماهی بهعنوان یکگونه مدل برای پاسخ به سؤالات مربوط به سازمان یافتگی جوامع، تغییر جنسیت، انتخاب زیستگاه، تعاملات شکار و شکارچی و اثرات تغییر آب و هوا و اسیدی شدن اقیانوس روی ماهی، موردمطالعه قرار میگیرد. دسترسی به این مجموعه ژنوم از یک منبع متعلق به جوامع ماهی ها، به محققان کمک خواهد کرد که مسائل مربوط به محیط زیست و تکامل ماهیهای صخرهای را بیشتر درک کنند.
این گروه با استفاده از یک نوع فناوری پیشرفته، ژنوم دلقک ماهی نارنجی را بررسی کردند. Damien Lightfoot، متخصص زیستشناسی مولکولی گروه، اظهار داشته است: “ما کار توالی یابی را با روش SMRT مولکولی، یک فناوری مقرون بهصرفه، انجام دادیم.” در روش سنتی، توالی یابی از طریق خواندن بسیاری از نقاط کوتاه یک ژنوم و سپس بازیابی و جفت کردن مجدد این قطعات کوچک انجام میشود. با اینحال، این فرآیند در قطعات کوچکتر، سختتر میشود. روش SMRT به واسطه تولید خوانش های بزرگتر و مرتبط DNA از روشهای استاندارد تفاوت پیدا می کند.
این گروه اکنون از مقایسه ژنوم مورد نظر خود با مجموعههای ژنومهای باکیفیت بالا که از ۲۶ گونه دیگر ماهیانی بهدستآمده، به ارزیابی تکامل ژنوم میپردازد. تکامل ژنوم دلقک ماهی نارنجی فقط از ماهی تیلاپیای نیل فراتر رفت. جالبتوجه است که سه مجموعه کامل ژنوم ماهی که توسط توالی SMRT بهدستآمده، در حال حاضر در دسترس هستند.
برنامه این گروه در حال حاضر دنبال کردن ژنوم دیگر ماهیهای صخرهای است تابه این سؤال پاسخ دهد که چگونه تفاوت در ساختار ژنوم و تکامل صفات ماهی ها، منجر به پاسخ دهی متفاوت آن ها نسبت به تغییرات آب و هوایی می شود.
❇️ مترجم: محمد شجاعیه
✅ لینک خبر
✅ لینک عضویت در زیست فناوری کشاورزی
✅ لینک عضویت در کانال زیست فن