شناسایی سیستم دفاعی گیاهان در برابر عوامل بیماریزا

گیاهان همواره در برابر آسیبهای بیرونی قرار دارند. بهدلیل عدم تحرک، این موجودات مکانیسمهای دفاعی پیشرفته ای را در خود توسعه داده اند. اخیرا محققان یک سری سیستمهای جایگزینی را کشف کردهاند که به گیاه در برابر عوامل بیماریزا کمک میکند.
یکی از مهمترین سطوح حفاظت از گیاهان دربرابر عوامل بیماریزای خارجی، دیواره سلولی است. زمانی که این دیوار دفاعی آسیب میبیند، گیاه تمام تلاش خود را برای ترمیم و به حداقل رساندن آسیب وارد شده به کار میبندد. این امر موجب بازگشت گیاه به شرایط پایدار و سالم خود میشود. اما پاسخی که گیاه میدهد بسته به انواع مختلف عوامل تهدیدکننده میتواند متفاوت باشد.
محققان دانشگاههای علوم و تحقیقات نروژ، امپریال کالج لندن و آزمایشگاه سایزنبورگ مطالعاتی در خصوص نحوه دفاع گیاهان در برابر عوامل بیماریزا انجام داده اند. این تیم تحقیقاتی به سرپرستی پروفسور Thorsten Hamann گیاهان را در معرض آسیبهای مختلفی قرار دادند تا پاسخ گیاه به این عوامل را در سطوح مولکولی مطالعه کنند. نتایج به دست آمده نشان از دخالت ۲۷ ژن مختلف داشت که در پاسخ گیاهان نقش عمدهای ایفا میکردند. از این بین، ۵ ژن از اهمیت بالایی در حفظ تعادل دیواره سلولی برخوردار بودند. مطالعات صورت گرفته پایهای برای شناسایی انواعی از آنزیمها (کینازها) و کانالهای پروتئینی بود که توسط تعداد زیادی از ژنها کنترل میشوند.
مهمترین یافته این تیم تحقیقاتی شناسایی دو سیستم دفاعی بود که به عنوان سیستم پشتیبانی برای یکدیگر عمل میکنند. دکتر Hamann در این باره میگوید: “زمانی که سیستم ایمنی گیاه را مسدود ساختیم، مکانیسمهایی که باعث حفظ تعادل در دیواره سلولی میشدند، این اثر را جبران کرده و به عنوان یک سیستم دفاعی جایگزین عمل کردند.”
☑ لینک خبر