بیوتکنولوژی پزشکیپروتئومیکسواکسن ها

دمای بدن، مانع تولید واکسن دنگی و زیکا

یک راه مؤثر برای تولید واکسنی کارآمد بر علیه ویروس دنگی یا تب استخوان شکن و زیکا، باید راهی برای مقابله با پروتئین E باشد که سطح این دو ذره ویروسی را پوشش می­‌دهد. بدین‌صورت اگر بتوانیم آنتی بادی‌­های قوی بر علیه پروتئین E تولید کنیم، یکی از مهم‌­ترین و قدرتمندترین واکسن ها تولید خواهد شد. اما تولید چنین واکسنی بنا به دلایل خاصی بسیار دشوار خواهد بود. در حال حاضر محققان دانشکده پزشکی UNC جزئیات موانع عمده موجود بر سر راه چنین واکسن مهمی را ترسیم نموده‌­اند. یکی از این موانع چیزی است که همه ما از آن برخوردار هستیم؛ یعنی درجه حرارت طبیعی بدن که در حدود ۹۸.۶ درجه فارنهایت است.


مطالعات پیشین آزمایشگاه Aravinda de Silva بیان کرد که بدن انسان­ می‌تواند آنتی بادی­‌های قوی را بر علیه پروتئین E در سطح ویروس تولید کند؛ و لذا این امر نشان می‌­دهد که یک نسخه قابل حل از پروتئین E، به نام sRecE می­‌تواند سبب تولید یک واکسن خوب شود. متأسفانه، تا کنون این فرضیه نتیجه‌ای نداشته است و واکسن­‌های مبتنی بر sRecE با شکست مواجه شده‌­اند. محققان UNC به رهبری برایان کولمن، استاد بیوشیمی و بیوفیزیک و آراوینداد سیلوا، استاد میکروب‌شناسی و ایمونولوژی این دانشگاه نشان داده­‌اند که دمای بدن باعث کاهش قدرت اتصال sRecE شده و توانایی خود را از دست می‌دهد.

این یافته‌­ها، که در مجله Biological Chemistry منتشر شده است نشان می­‌دهد که تثبیت ویژگی جفت شدن sRecE ممکن است برای تولید واکسن حیاتی باشد.

ستون کودلاک، دانشجوی کارشناسی ارشد UNC، نویسنده اول این مقاله اظهار کرده‌ است: «ما دریافتیم که چگونه دمای طبیعی بدن ما توانایی SRecE را کاهش داده و لذا برای تولید واکسن مبتنی بر sRecE در آینده باید از همان ابتدا این امر در نظر گرفته شود.»

پس از دهه­‌ها و انجام تحقیقات فراوان، خوشبختانه توسعه واکسن ویروس دنگی و زیکا موفقیت آمیز بوده است. این فلاویوویروس های مشتق شده از پشه یکی از نگرانی­‌های مهم سلامت عمومی را تشکیل می­‌دهند. بیش از ۵۰ درصد از جمعیت جهان در معرض خطر ابتلا به این عفونت هستند و سالانه صدها میلیون نفر به این ویروس­‌ها آلوده شده و درصد زیادی از آن‌ها علائم جدی و ناتوان کننده­ای را تجربه می‌­کنند. عفونت دنگی می­‌تواند منجر به خونریزی شود که خطر مرگ را در پی خواهد داشت. علاوه بر این، شیوع زیکا اخیرا بسیار زیاد شده و این عفونت اختلالات عصبی جدی مانند میکروسفالی را در نوزادان و سندرم گیلن باره را در بزرگسالان به وجود می­‌آورد. به همین دلیل، تلاش برای تولید واکسن دنگ و زیکا در سال‌­های اخیر بسیار بیشتر شده است.

ساخت این واکسن بسیار چالش برانگیز است، زیرا چهار نوع مختلف از سروتیپ ویروس دنگی وجود دارد و واکسن باید از فرد در برابر همه آن‌ها محافظت نماید. همچنین باید واکسنی تولید شود که فقط باعث تولید آنتی بادی­‌هایی نشود که ویروس‌­ها را تشخیص داده، اما آن‌ها را خنثی نمی‌­کنند. اگر چنین اتفاقی بیافتد، ویروس دنگی و زیکا می‌­توانند از این آنتی ­بادی­‌ها برای آلوده ساختن سلول­‌های سیستم ایمنی بدن استفاده کنند و عفونت را تشدید نمایند. این فرایند افزایش وابستگی آنتی بادی نامیده می­شود.

✳ مترجم: آزاده داودی

لینک مقاله
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن