آیا ایمنی درمانی می تواند راه حل درمان کرونا باشد؟

پس از موفقیتهای گسترده ایمنیدرمانی در درمان برخی بیماریهای صعب العلاج مانند سرطان، محققان پژوهشکده ایمونولوژی سنگاپور برای مقابله با بیماری SARS-CoV2، استفاده از این روش را پیشنهاد میکنند.
ایمنیدرمانی روشی است که در درمان سرطان، به خصوص سرطانهای مایع (انواع لوکمی) انقلاب عظیمی به پا کرد و منجر به بازشدن دریچهای جدید در درمان این بیماری مهلک شد؛ کمی بعد از موفقیتهای این روش، در درمان سرطان، محققان به این فکر افتادند که برای مقابله با ویروسهایی نظیر هپاتیتB نیز میتوان نتایج خوبی را مشاهده کرد.
به طور خلاصه این درمانها با استخراج لنفوسیت T از بدن شروع میشود و در این مرحله میتوان با دو روش، ایمنیدرمانی را به انجام رساند؛ اولین روش اتصال گیرندههای آنتیژنی کایمریک بر روی سلول T است که تحت عنوان CAR-T شهرت دارد، روش دوم هم تغییر گیرندههای موجود بر سطح سلول T میباشد که با نام روش T cell receptor یا (TCR) شناخته میشود؛ این روش که نوعی از ژندرمانی میباشد، با دستکاری ژن گیرندههای سطحی لنفوسیت T آن را نسبت به آنتیژنهایی خاص، اختصاصی میکند. با انجام این تکنیکها ما به لنفوسیتهای T القا میکنیم که فقط گیرنده خاصی را در سطح سلولهای سرطانی و یا سلولهای آلوده به ویروس شناسایی کند و به مقابله با آن بپردازد.
محققان با گذر زمان با مشاهده نتایج مختلف، به این نتیجه رسیدند که میتوان در بیماریهایی با منشأ ویروس مانند HIV و HBV از ایمنی درمانی استفاده سودمندی برد، به خصوص اگر لنفوسیت ها با استفاده از رویکردی ساخته شوند که آنها را برای مدت محدودی فعال نگه دارد تا عوارض جانبی احتمالی را به حداقل برساند.
در مورد عفونتهایی همچون HBV، درمانهای ضد ویروسی فعلی، صرفاً سرکوب ویروس را انجام داده و کمتر از ۵ درصد بیماران را درمان میکنند. محققان میگویند درمان این بیماران با ترکیبی از سلولهای ضد ویروسی و CAR / TCR T می تواند گزینه مناسبی باشد. رویکرد این تیم با استفاده از الکتروپورشن mRNA به سلولهای مهندسی CAR / TCR T فعالیتهای عملکردی آنها را برای مدت زمانی کوتاه محدود میکند و ویژگی های ایمنی پیشرفتهای را برای استقرار آن در بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن ویروسی فراهم میکند.
برخی محققان بر این باورند که استفاده از لنفوسیتهای T، باتوجه به نتایج مناسبی که در بیماریهای عفونی نظیر هپاتیت B داشته است، میتواند منجر به درمان SARS-CoV2 شود. این تیم در تحقیقات جدید خود در تلاش است از این پتانسیل سلولهای CAR/TCR T برای مقابله با علائم بیماری SARS-CoV2 نیز بهره ببرد. البته باید توجه داشت که روشهای مبتنی بر ایمنی درمانی معمولاً در درمان بیماریهایی مثل سرطان یا ورمهای التهابی مثل ورم مفاصل مورد استفاده قرار میگیرد اما تفاسیر بالا، نقش مناسب و قابل توجه این روش نوین را در درمان این بیماری پاندمیک، توجیه میکند.