بررسی دقیقتر رسوبهای زیستی غشاهای صنعتی

✅یکی از عمدهترین چالشهای فرایندهای غشایی، رسوبهای زیستی است. این مسئله سالانه حدود ۱۵ میلیارد دلارِ آمریکا، هزینه در پی دارد. به تازگی محققان باکتریهای موجود بر ۱۴ غشاء اسمز معکوس را، پس از ۷ سال استفاده عملیاتی برای نمکزدایی از آب دریا، بررسی کردهاند. در این مطالعه اجتماعات باکتریایی موجود بر غشاهای استفاده نشده نیز، بررسی گردید و با غشاهای استفاده شده مقایسه گردید. نتایج حاکی از تفاوت معنادار آنها بود.
گونههای موجود درآب دریا، بر اجتماعات روی غشاء تاثیر میگذارند اما تنها عامل تاثرگذار نیستند، چرا که غشاهای مختلف اجتماعات متفاوتی را دارا هستند. برای زدودن گونههای موجود، آب دریا ابتدا از فیلتراسیون شنی، میکروفیلتراسیون و بهبودهای شیمیایی عبور میکند. شرایط محیطی فرایندهای غشایی، شرایط دشواری است. در این فرایندها با فشار بالا، غلظت بالای نمک، تنشهای برشی بالا و کمبود مواد غذایی مواجهایم.
مطالعات حاکی از آن است که فرایندهای اصلاح قبل از غشاء، منجر به از بین رفتن بسیاری از باکتریهای موجود میشود و تنها تعداد اندکی باقی میمانند. محققان دریافتند که تعداد اندکی از پروتئوباکتریاها، منجر به ایجاد رسوب میگردند. این نوع باکتریها خواص چسبندگی به خصوصی دارند که به کمک آنها به غشاها متصل میشوند. بعد از چسبندگی این گونهها، گروهی دیگر میتوانند به عنوان کلونی ثانویه، تشکیل اجتماع دهند. دو اجتماع تشکیل شده مکمل یکدیگرند و باعث محافظت بیشتر از یکدیگر، در برابر شرایط عملیاتی موجود میشوند.
در این پژوهش برای اولین بار رسوب زیستی غشاها بعد از یک دوره کامل استفاده صنعتی، بررسی شد. نتایج این مطالعه میتواند منجر به رویکردهای بهتر برای پیشگیری از وقوع این نوع رسوبها باشد.
ترجمه: سینا سلطانی
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن میکروبی صنعتی محیط زیست
☑️عضویت در کانال زیست فن