رمزگشایی ژنوم در لوسمی لنفوسیتی مزمن

گروهی از محققان دانشگاه UB بارسلونا به همراه مؤسسه تحقیقات بیوپزشکی IDIBAPS و بیمارستان بالینی بارسلونا برای اولین بار نشان داده اند که اپی ژنوم لوسمی لنفوسیتی مزمن، شایع ترین نوع لوسمی است. مقایسه تصاویر این نوع از لوسمی با تصاویر سلول های سالم نشان میدهد که صدها منطقه در بدن، عملکرد صدها منطقه در بدن، در زمان ابتلا به لوسمی تغییر میکند که به بهبود این بیماری کمک میکند. این تغییرات زمینههای بالقوه ای را برای توسعه و کاربرد درمانهای جدید ایجاد میکنند.
در طول سالهای گذشته، مطالعات مولکولی لوسمی و انواع سرطانها، تنها با تمرکز بر یک سری داده بر روی تجزیه و تحلیل مولکولی انجام شده بود که چشم انداز گستردهای را برای پژوهشگران فراهم نکرده و به محققان اجازه نمیدهد یک نقشه دقیق روی عملکرد ژنوم ایجاد کنند. نویسنده مقاله بیان داشته است: «این مطالعه هیچ سابقه ای در تحقیقات ژنوم سرطانی ندارد و بر اهمیت ارائه لایههای داده های مولکولی مختلف برای درک بهتر بیماری تأکید دارد.»
این گروه از محققانی که در این مطالعه شرکت کردند، چند سال پیش توالی ژنوم methylome را در لوسمی بررسی کردند. اما این مطالعه جدید در توضیح کامل مولکولی بیماری گامی رو به جلو شناخته میشود. این مطالعه با استفاده از تکنیک های پیشرفته تربیت و ابزار زیست شناسی محاسباتی، طرح دقیقی از عملکرد ژنوم لوسمی را فراهم میکند. محققین این مقاله یادآور می شوند که: «شناخت توالی ژنوم برای شناخت کارکرد آن کافی نیست. لذا به منظور شناخت عملکرد و تنظیم آن نیاز به تجزیه و تحلیل چند لایه اپی ژنتیک است.»
تجزیه و تحلیل محاسبات داده های بزرگ، یکی از بزرگترین چالشها در مسیر پیشرفت پژوهشگران است. امروزه محققان میتوانند با همکاری مرکز فوقتخصصی بارسلونا، محاسبات دقیق لازم را برای انجام این تحلیل پیچیده به دست آورند. اما محققین، مهمترین چالشی که پس از آماده شدن اطلاعات با آن مواجه میشوند، تجزیه و تحلیل دادهها و اضافه کردن بسیاری از دادهها و اطلاعاتی است که میتواند به آنها در درک بهتر از لوسمی کمک کند. این تجزیه و تحلیلهای کامپیوتری سه سال طول کشید تا در نهایت به نقشه عملکردی از لوسمی دست پیدا کنند.
اکنون محققان میتوانند جزئیات مناطقی که از توابع عملکردی خاصی پیروی میکنند، شناسایی کنند. به طور خاص، مناطق تاریک ژنوم، که قبلا DNA نامنظم نامیده میشدند، روشن تر شده و در واقع، هنوز هم زمینههای زیادی برای کار و تحقیق بر روی ژنومها وجود دارد.
❇️ مترجم: آزاده داودی
☑ لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑ عضویت در کانال زیست فن