رهاسازی پشههای تراریخته برای اولین بار در آفریقا

پشههای تراریخته برای اولین بار در آفریقا رهاسازی خواهند شد. دولت بورکینافاسو مجوز رهاسازی پشههای تراریخته در هر زمان امسال یا سال بعد را صادر کرده است. این یک گام کلیدی در استفاده از مهندسی زیستی جهت از بین بردن مالاریا در این منطقه است.
رهاسازی پشههای تراریخته، قبلاً در مکانهایی مانند برزیل و جزایر کیمن انجام شده است؛ اما هنوز حیوانات تراریخته به شیوه ژن درایو، در حیاتوحش آزاد نشدهاند. در همین راستا گروههایی در سه کشور آفریقایی-بورکینافاسو، مالی و اوگاندا-در حال ایجاد زمینههایی هستند تا درنهایت پشههای ژن درایو را آزاد کنند تا بدین وسیله جمعیت پشهها بهطور قابلتوجه و سریعی کاهش یابد.
مدیر تعامل با صاحبان سهام پروژه Target Malaria”، Delphine Thizy” گفت: “مقامات ایمنی زیستی ملی بورکینافاسو تا ۱۰ اوت به دانشمندان اجازه رهاسازی ۱۰،۰۰۰ پشه تراریخته دادند.” همچنین اظهار داشت تأثیر پایدار این پشهها بر روی جمعیت حشرات، برخلاف همتایان “ژن درایو”، در نظر گرفته نشده است و تمام پشههای اصلاحشده که این گروهها آزاد میکنند نیز ضعیفتر از پشههای طبیعی هستند، بنابراین در عرض چند ماه باید از بین بروند.
دانشمندان قصد دارند پشهها را در این ماه در روستای Bana در غرب کشور بورکینافاسو، نزدیک به آزمایشگاه تحقیقاتی که در آنجا کار میکنند، آزاد کنند. ساکنان Bana و همچنین افرادی که در دو روستای نزدیک به آن زندگی میکنند، از تصمیم دولت مطلع شدهاند. با این وجود، Lea Pare گفت: “چند تن از ساکنان Bana، نگرانیهای خود را در ارتباط با این پروژه ابراز کرده اند که گروه ما سخت در تلاش است تا اهالی روستا این طرح را بپذیرند. درنتیجه، با توجه به اینکه این پشههای خاص هیچ گونه جهشی را در ارتباط با انتقال مالاریا ندارند، محققان امیدوار هستند که این پروژه به بهبود درک تحقیق و اعتماد در علم در میان تنظیم کنندهها و مردم محلی به طور یکسان کمک کند.