روزالین فرانکلین مالباختهای علمی، قهرمانی مغفول
کشف ساختار DNA یکی از مهمترین دستاوردها عملی در قرن گذشته و تاریخ انسان بوده است. این افتخار به نام واتسون و کریک ثبت شده است، اما نام نبردن از روزالین فرانکلین در این افتخار دور از انصاف است.
ساختار DNA که امروزه به مارپیچ دو رشته یا دوگانه شناخته میشود، همیشه با نام واتسون و کریک شنیده میشود. دو دانشمندی که به خاطر این کشف جایزه نوبل را برنده شدند. اما روزالین فرانکلین کجای پازل کشف ساختار DNA قرار دارد. احتمالا شنیدهاید که دادهها روزالین فرانکلین در تایید ایده واتسون و کریک بوده و یا حتی در مورد شخصیت او که فردی سادهپوش و پرخاشگر بوده است چیزهایی شنیده باشید. اما این ادعاها تا چه حد واقعی هستند؟
زندگی نامه روزالین فرانکلین
روزالین السی فرانکلین در سال ۱۹۲۰ در لندن به دنیا آمد. از نوجوانی به دانشمند شدن علاقه داشت، کاری که در آن زمان برای یک دختر غیر معمول بود. اما او توانست در علم سرآمد شود و دکترای شیمی خود را از دانشگاه کمبریج دریافت کند. پس از دکترا او شروع به کار بر روی ساختار ذغال سنگ کرد که منجر به ساخت ماسکهای ضد گاز در جنگ جهانی برای انگلستان شد.

در سال ۱۹۵۱ به کالج کینگز رفت و مشغول مطالعه روی ساختار DNA به کمک اشعه X شد. مبحثی که در آن زمان برای جامعه عملی بسیار مهم بود. در همان سال فراکلین موفق به گرفتن تصویری واضح از DNA شد، همان تصویر معروف که همه ما آن را دیده ایم. همه اینها در حالی بود که در محیط آکادمیک رفتار مناسبی با او نمیشد و افراد مانند موریس ویلکینز با او بد رفتاری میکردند.
به موازات روزالین فرانکلین دو دانشمند دیگر به نامهای جیمز واتسون و فرانسیس کریک نیز در حال پژوهش بر روی ساختار DNA بودند. ویلکینز عکس گرفته شده توسط فرانکلین را بدون اجازه به واتسون و کریک نشان داد. آن دو نیز با تحقیقاتی ساده توانستند الگوی ساختاری DNA را حدس بزنند.
در سال ۱۹۵۳ واتسون و کریک نتایج تحقیقات خود را در ژورنال علمی چاپ کردند در همین زمان هم فرانکلین نتایج خود را منتشر کرد. اما فاجعه زمانی رخ داد که نتایج واتسون و کریک در ابتدا ژورنال آمد و همه تصور کردند دادههای فرانکلین در تایید پژوهش دو دانشمند دیگر است. در نتبجه جایزه نوبل به فرانکلین نرسید.