بیوتکنولوژی پزشکی

روشی دقیق برای تشخیص دوپینگ هورمونی ورزشکاران

?#رصد_لحظه‌ای?

✅در مطالعه‌ای که به رهبری محققان دانشگاه Macquarie استرالیا انجام شده، دانشمندان با استفاده از تکنیک‌های پروتئومیکس و از طریق ردیابی سطوح پروتئین، روش جدیدی را برای شناسایی افرادی که هورمون رشد انسانی را مصرف نموده باشند، ارائه کرده‌اند.


?محققان، یک گروه از پروتئین‌ها را کشف کرده‌اند که می‌توانند به طور بالقوه برای تکمیل آزمایشات نشانگر زیستی موجود استفاده شده و در نتیجه اطمینان بیشتری را برای مقامات ورزشی ضد دوپینگ، ورزشکاران و عامه مردم ایجاد نمایند.

?در این مطالعه، پژوهشگران به طور مشخص از روش پروتئومیکس که روشی برای مطالعه پروتئین‌ها و تعاملات آن‌ها است، استفاده نمودند تا ببینند زمانی که یک شخص، هورمون رشد انسانی نوترکیب را مصرف می‌نماید، سطوح کدام یک از پروتئین‌های دیگر در بدن او تغییر می‌کند.

?هورمون رشد انسانی نوترکیب، در واقع نسخه توسعه‌یافته مصنوعی از هورمون رشد است که می‌تواند توسط ورزشکاران به عنوان یک تقویت‌کننده عملکرد، مورد سوءاستفاده قرار گیرد.

?دکتر عالم‌گیرخان از دانشگاه Macquarie که بر این تحقیق نظارت داشته می‌گوید: «ما توانستیم تغییرات ایجادشده در سطوح هشت پروتئین موجود در پلاسمای خون فردی را که هورمون رشد انسانی نوترکیب مصرف نموده بود، تشخیص دهیم. تا قبل از این، تأثیر هورمون رشد بر شش مورد از این پروتئین‌ها شناسایی نشده بود.»

?این محقق اضافه نموده: «ما دو پروتئین موسوم به ApoL1 و fetuin-A را شناسایی نمودیم که شواهدی را از تأثیرگذاری فعال هورمون رشد نشان می‌دهند. ولی پروتئین دیگری نیز به نام پروتئین متصل به ویتامین D وجود دارد که سطوح آن به علت مصرف هورمون کاهش می‌یابد و تمایل دارد برای مدت طولانی در سطوح پایین باقی بماند. این یافته بدین معنی است که مقامات ورزشی ضد دوپینگ دوره طولانی‌تری را برای تشخیص مصرف هورمون توسط ورزشکار در اختیار خواهند داشت.»

?دو روشی که هم‌اکنون برای تشخیص هورمون تقویت‌کننده عملکرد توسط سازمان‌های ضد دوپینگ استفاده می‌شود شامل آزمایش‌هایی است که تغییرات در نسبت نسخه‌های تولیدشده طبیعی و مصنوعی پروتئین رشد را تشخیص می‌دهند و یا این که سطوح افزایش‌یافته از هر دو مولکول را پس از مصرف هورمون شناسایی می‌نمایند.

?طبق توضیحات دکتر خان، مشکل آزمایش‌های موجود این است که باید با فاصله کمی بعد از مصرف هورمون توسط ورزشکار، انجام شوند و همچنین این که نتایج آزمایش، تغییرپذیری زیادی میان افراد مختلف دارد. در یافته‌های ما یک سری نشانگرهای خونی شناسایی شده‌اند که به طور بالقوه می‌توانند آزمایش‌های مربوط به نشانگرهای زیستی موجود را تکمیل نموده و از این طریق اطمینان بیشتری را برای مقامات ورزشی ضد دوپینگ، ورزشکاران و همچنین مردم به منظور لذت بردن از ورزشی پاک‌تر ایجاد نمایند.

?گفتنی است هورمون رشد انسانی نوترکیب که موجب تحریک تولید و رشد سلول‌ها می‌شود، برای افرادی که دارای کمبود این ماده باشند مجاز است، ولی برخی ورزشکاران از آن به عنوان عاملی برای افزایش عملکرد ورزشی خود استفاده می‌کنند.

?محققان مجری پژوهش فوق که نتایج آن در نشریه Scientific Reports با ضریب تاثیر ۴.۲۵۹ منتشر گردیده، می‌گویند که نتایج به‌ دست‌ آمده از مطالعاتشان می‌تواند روش‌های آزمایشی قوی‌تر و حساس‌تری را برای تشخیص آرایه‌ای از تقویت‌کننده‌های مصنوعی ارائه دهند.

?دکتر خان در نتیجه‌گیری از گفته‌های خود اشاره نموده: «استراتژی پروتئومیکس مورد استفاده در این مطالعه می‌تواند در توسعه آزمایش‌های دقیق‌تر برای سایر تقویت‌کننده‌های عملکرد مانند پپتیدهای طراح به کار برده شود.»

?در این مطالعه از تکنولوژی ژل و تکنیک‌های پیشرفته طیف‌سنجی جرمی موجود در مرکز آنالیز پروتئین استرالیا (APAF) واقع در دانشگاه Macquarie سیدنی استفاده شده است.

?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه

☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن

روشی دقیق برای تشخیص دوپینگ هورمونی ورزشکاران – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن