بیوتکنولوژی پزشکیبیوتکنولوژی داروییعلوم اعصاب

روش جدید برای جستجوی داروهای ضدصرع

| روش جدید برای جستجوی داروهای ضدصرع

✅ بیماری صرع یک اختلال عصبی است که یک درصد از جمعیت جهان درگیر آن هستند. این بیماری می‌تواند به علل جهش‌های ژنتیکی، التهاب و ناهنجاری‌های مغزی ایجاد شود. مشخصه اصلی صرع، تشنج‌های مکرر خودبخوی است.


❇ از دهه ۱۹۳۰ تا به امروز بیش از ۳۵ داروی جدید ضد صرع معرفی شده است اما فقط در جمعیت کمی از بیماران حملات تشنجی کنترل شده است. بیش از یک سوم بیماران هم‌چنان با مشکلات شناختی، رفتاری و سلامتی مواجه هستند. مشابه این وضعیت در کودکان هم قابل مشاهده است.

❇ دکتر Kurrasch متخصص مغز و اعصاب اطفال در دانشگاه پزشکی cumming کانادا بیان می‌کند که سال‌هاست تمرکز داروسازان بر روی مسدود کردن کانال‌ها و گیرنده‌هایی است که روی مسیر سیگنالی بین سلولی تأثیر می‌گذارند. اما برای درمان کودکانی که به داروهای موجود پاسخ نمی‌دهند به روش‌هایی با اصول کاملا متفاوت نیازمند هستیم.

❇ در این مطالعات از یک نوع رژیم خاص به نام “رژیم کتوژنیک” استفاده شد. این رژیم شامل چربی بالا و کربوهیدرات کم است که موجب کم شدن حملات تشنجی در افراد مقاوم می‌شود. تصور می‌شود که رژیم کتوژنیک از طریق تغییر مسیر تولید انرژی سلولی، تأثیر خود را می‌گذارد . این تغییر درمسیر تولید انرژی، تحریک‌پذیری مغز افراد مبتلا به صرع را کاهش می‌دهد. آیا می شود از این اصل برای ساختن داروهایی در جهت کم کردن تشنج‌ها بهره برد؟

❇ در همین جهت تلاش‌ها برای جداسازی داروهای جدیدی که میزان تولید انرژی را در مغزهای بیمار اندازه می‌گیرندآغاز شده است. برای بررسی داروهای جدید از ماهی گورخری(zebrafish) که ماهی کوچک گرمسیری است استفاده شد. در مغز این ماهی مشابه افراد مبتلا به صرع، می‌تواند تشنج ایجاد شود. در این تحقیق خیلی از داروها که برای صرع هم نبودند بررسی شدند. علت این تصمیم، تایید شدن امینت این داروها و آماده بودن آن ها برای انجام آزمایشات کلینیکی بود.

❇ داروی ضد سرطان vorinostat که با نام Zolinza هم شناخته می‌شود، دارویی است که اثرات مثبتی را در درمان صرع نشان می‌دهد. این دارو موجب کم شدن میانگین روزانه تشنج‌ها در ماهی گورخری شد و میزان حملات در مدل‌های موشی به ۶۰ % رسید.

❇ در پایان این مرحله از مطالعات مسیر جدیدی برای شناسایی داروهای جدید براساس مسیرهای انرژی شرح داده شد تا براساس آن بتوان هدف مولکولی جدیدی را برای درمان بیماری صرع کشف کرد. هم‌چنین مشخص شد vorinostat می‌تواند میزان حملات را در افراد دارای صرع ژنتیکی یا تحریکی کم کند. قرار است در بهار مطالعات کلینیکی در یک بیمارستان کودکان آغاز شود تا تأثیرگذاری بر روی کودکان صرعی مقاوم به داروهای موجود بررسی شود.

❇ بهره بردن از داروهایی تأیید شده، باعث می‌شود تا بتوان با سرعت زیادی از مرحله آزمایشگاهی عبور کرد و به درمان بیماران رسید. این نوع بررسی داروها علاوه بر صرع در کشف داروهای مؤثر برای بیماری‌های دیگری هم‌چون اوتیسم هم می‌تواند مؤثر باشد.

? ترجمه : زمزم جوادی

لینک خبر
لینک مقاله
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن