روش های درمان بیماری سل

با بیش از ده میلیون مورد بیماری و دو میلیون مورد مرگ، سِل همچنان یکی از عوامل مهم مرگ در سطح جهان است. به علاوه، توسعهی سویههای مقاوم عامل سل بسیاری از واکسنها و روشهای درمان را ناکارآمد کرده است.
حال گروهی از پژوهشگران نوع جدیدی از ابزار ویرایش ژنوم کریسپر را برای وارد کردن یک ژن جدید به ژنوم گاو به کار گرفتهاند که حیوان را به سل مقاومتر میسازد. CRISPR/Cas9n نام این ابزار و ژن مقاومت مورد نظر، ژن NRAMP1 است.
پژوهشگران ژن NRAMP1 را وارد ژنوم سلولهای فیبروبلاست جنین گاوی، که از گاو ماده شیرده گرفته شده بود، کردند. سپس این سلولها به عنوان دهنده در فرآیند somatic cell nuclear transfer مورد استفاده قرار گرفتند، یعنی هستهی آنها که شامل DNA حاوی ژن جدید است وارد سلول تخمک یک گاو مادهی دیگر شد. این سلولها قبل از انتقال به رحم مادر ابتدا تا مرحلهی رویانی را در آزمایشگاه طی کرده و سپس برای گذران دورهی طبیعی بارداری وارد بدن مادر شدند. همزمان، به عنوان آزمون شاهد، همین مراحل با تکنیک CRISPR/Cas9 هم انجام شد. در نهایت ۱۱ گوساله برای تعیین میزان مقاومت نسبت به عامل سل مورد آزمایش قرار گرفتند.
نتایج از این قرار بود: ژن NRAMP1 در مکان مورد نظر در ژنوم همگی وارد شده بود و وقتی در معرض Mycobacterium bovis که عامل اصلی سل گاوی است قرار گرفتند، همهی گوسالههای نوترکیب افزایش مقاومت نشان دادند. به علاوه، سلولهای گلبول سفید گرفته شده از گوسالهها نسبت به M.bovis بسیار مقاومتر بودند.
این اولین پژوهشی است که ثابت میکند CRISPR/Cas9n میتواند برای ویرایش ژنوم و ایجاد موجودات تراریخته، بدون هیچ خطایی در هدفگیری ژن، استفاده شود. همچنین در این تحقیق یک مکان مناسب و مفید در ژنوم گاوی برای وارد کردن ژنهای جدید شناسایی شده است.
نتایج این تحقیق تحت مقالهای در Genome Biology به چاپ رسیده است.
ترجمه: کسری طباطبایی