ریسک پایین در استفاده از گیاهان تراریخت

انقلاب سبز جدیدی بر پایه کشاورزی در سرتاسر دنیا در حال وقوع است؛ انقلابی تحت عنوان ویرایش ژن. اما مشکل این است که این تکنیک، شامل تغییرات مستقیم در DNA است و با توجه به قوانین کشور نیوزیلند، جزو دستکاریهای ژنتیکی (GM) طبقه بندی میشود. درحالیکه به گفته محقق این پژوهش، گیاهی که دارای ژن ویرایش شده است در مقایسه با گیاهی که به طور طبیعی پرورش داده میشود، هزار بار خطر کمتری دارد.
گونههای جدید برنج، گندم، گوجه، سویا و سایر گیاهانی که توسط تکنولوژی CRISPR-Cas9 تولید شدهاند، هم اکنون در مزارع آمریکا و سایر کشورها کشت داده میشوند. از این میان میتوان به گندم با ۳۰% افزایش در وزن دانه، و گوجه با افزایش ۵ برابری در سطح ویتامین A اشاره کرد. با این حال در کشور نیوزیلند این محصولات، “دستکاری شده” در نظر گرفته میشوند. این در حالیست که تغییرات ایجاد شده در این گیاهان کاملاً مشابه با تغییرات ایجاد شده توسط خورشید است و از تغییرات بهوجود آمده توسط روشهای پیوند قدیمی، کمتر است. این دسته بندی مانع پیوستن کشور نیوزیلند به این انقلاب جدید میشود.
ژنها دارای ساختار DNA هستند و بر خلاف تصور عدهای از مردم، در همه غذاها وجود دارند. به طور مثال سیب، یک DNA با ۶۰۰ میلیون واحد دارد و پیوند یک سیب با یک سیب دیگر، هزاران تغییر در این واحدها ایجاد میکند. این روندی است که منجر به تکامل میشود. اما تغییرات اعمال شده توسط CRISPER، که به نوعی باعث ویرایش ژنی میشود، میتواند یک واحد را در هر ۶۰۰ میلیون تغییر دهد. پروتئین CRISPER شانس تکامل را از بین میبرد. گیاهان تراریخت شامل بخشهای اضافی از یک DNA خارجی در DNA خودشان هستند، فرض کنید تنها یک کلمه را به یک کتاب ۶۰۰ میلیون کلمهای اضافه کنید. امروزه گیاهان تراریخت ۱۵% از ارزش بازار کشاورزی را در کشورهای جهان به خود اختصاص میدهند.
Andrew Allan محقق این پژوهش و دارای ۳۰ سال سابقه مطالعه بر روی رشد و تغذیه گیاهان، عنوان میکند که گیاهی که دارای ژن ویرایش شده است هزار بار از گیاهی که به طور طبیعی پرورش داده میشود، خطر کمتری دارد. این گونه به نظر میرسد که گفتگوهای عمومی راجع به خطرات و فواید تکنولوژیهای جدید برای اقشار مردم ضروری است. با آزمایشهای دقیق و نکات ایمنی، نیازی به واهمه از تکنولوژیهای جدید وجود نخواهد داشت.
✅ منبع خبر