زیست تابی یا bioluminescence چیست؟
هر موجودی ویژگیهای منحصر به فردی دارد. یک موجود سرعت خارق العاده دارد و دیگری در دمای بسیار پایین قطب شمال قادر به زندگی است. در این میان موجداتی هستند که از خود نور میتابانند. شاید یکی از عجیبترین تواناییها میان جانداران باشد. زیست تابی یا bioluminescence باشد. کرم شب تاب و قلابچه ماهی این توانایی را دارند.
این موجودات از ویژگی زیست تابی خود استفادههای مختلفی میکنند. برای مثال کرم شب تاب برای جذب جنس مخالف خود در فصل جفت گیری استفاده میکند. قلابچه ماهی با قلاب نورانی خود طعمه خود را جذب میکند و سپس آن را میبلعد. کرم راه آهنی فریکساتریکس ترپس با نورهای خاصی که روی خود دارد شکار چیها را از شکار خود منصرف میکند.
راههای دستیابی به این توانایی متفاوت است و گاهی به صورت ذاتی در خود جاندار است و گاهی حاصل هم زیستی. برای مثال در قلابچه ماهی باکتریهای درخشانی در قلاب وجود دارد که تولید نور میکند. در کرم شب تاب دو ماده به نامهای لوسفرین و لوسفریز در خضور اکسیژن تولید نور میکنند.
با دیدن ویژگی زیست تابی دانشمندان به این فکر افتادند تا با استفاده از مهندسی ژنتیک و انتقال ژنهای مربوطه گیاهانی با این ویژگی ایجاد کنند و به جای استفاده از انرژیهای فسیلی که مشکلات زیستی مختلفی ایجاد میکنند استفاده کنیم.