ساخت سلولهای فوقمقاوم با زیستشناسی مصنوعی

| ساخت سلولهای فوقمقاوم با زیستشناسی مصنوعی
✅ محققان و سازندگان دارو همواره برای انجام کار خود نیاز به سلولهایی داند که به ویروس، سرطان، اختلالات در اثر پیری، یخ زدگی و تابش مقاوم باشند. پژوهشگران دانشگاه هاروارد در حال انجام پروژه بازنویسی ژنوم (GP-write) جهت دستیابی به چنین سلولهای فوقمقاومی هستند.
✳ در این پروژه پژوهشگران قصد دارند که با حذف کدونهای اضافی و تکرارشونده از ژنوم و همچنین حذف عناصر لازم برای ترجمه این کدونها، ژنوم را بازنویسی کرده و به نحو دیگری کدگذاری کنند.
✳ این تیم تا کنون موفق به ساخت سویهی بازکدگذاری شده ژنتیکی E.coli شدهاست که مقاومت آن به آلودگیهای فاژی افزایش پیدا کردهاست. در حال حاضر نیز کار این گروه روی E.coli ادامه دارد تا با ایجاد ۶۲,۰۰۰ تغییر به طور کامل باکتری را به ویروس مقاوم کنند. این تغییرات برای رده سلولهای انسانی در ۲۰,۰۰۰ ژن باید اتفاق بیافتد که در نهایت شامل ۴۰۰,۰۰۰ اصلاح نوکلئوتیدی میشود. با این وجود این گروه ادعا میکنند که در ۱۰ سال آینده این تغییرات را روی رده انسانی نیز پیاده خواهندکرد.
✳ علی رغم طاقت فرسا بودن، انجام این کار ارزش تلاش را دارد؛ زیرا امروزه بسیاری از داروها در ردههای سلولی تولید میشوند که همواره خطر آلودگی ویروسی در آنها وجود دارد و شرکتهای داروسازی هزینههای گزافی برای کنترل این آلودگیها می پردازند. علاوه بر مقاومت ویروسی با کدگذاری دوباره سلولها احتمال سرطانی شدن آنها به شدت کاهش مییابد و همچنین به اختلالات ناشی از پیری، یخزدگی و تابش مقاوم میشوند. از فواید دیگر این پروژه پیشرفتهایی است که به وسیله آن در آنالیز ژنوم و همچنین طراحی، ساخت و آزمایش فناوری ها جدید در این زمینه به وقوع میپیوندد.
✳ مکانیسم انجام این پروژه بدین شکل است که با توجه به حضور ۶۴ کدون و تنها ۲۰ آمینواسید بسیاری از کدونها اضافه هستند. بنابراین اگر این کدونهای اضافی را با کدون دیگری جابهجا کنیم و همچنین tRNA که آن را رمز گشایی میکند حذف کنیم سلول همچنان به پروتئینسازی به حالت عادی ادامه خواهدداد. اما ویروسها که همچنان دارای این کدونهای اضافه هستند و برای تکثیر نیاز به سیستم پروتئینسازی میزبان دارند تکثیر نخواهندشد و درنتیجه سلول به آلودگی ویروسی مقاوم میشود.
✳ امسال اعضای این پروژه بازنویسی ژنوم ۱۲ میلیون جفت بازی ساکارومایسس سرویزیه را آغاز کرده اند در حالیکه ژنوم انسان حاوی ۳ میلیارد جفت باز درهر کروموزوم است.
? مترجم: یاسمن اسعدی
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑ عضویت در کانال زیست فن