آیا ساعت بیولوژیکی بدن، میتواند سرطان را مهار کند؟

✅ بدن ما یک ساعت درونی بیولوژیکی و شبانهروزی دارد که چرخشی روزانه داشته و با زمان خورشیدی انطباق زمانی دارد. یک تحقیق جدید روی موشها نشان میدهد که این ساعت میتواند به مهار بیماری سرطان کمک کند.
?این مطالعه که توسط دکتر آنجلا رلوجیو از دانشگاه Charité-Medical برلین آلمان و همکارانش در مجله PLOS Biology منتشر شده، این فرضیه را مطرح میکند که با توجه به دامنه فرایندهای ملکولی زمانمند مانند متابولیسم، ترمیم DNA و چرخه سلولی، ساعت شبانهروزی پتانسیل این را دارد که بهعنوان یک عامل سرکوبگر تومور عمل کند. ساعت شبانهروزی خود را با روشنی و تاریکی محیط تنظیم میکند و به هماهنگ کردن الگوهای متابولیک و رفتاری همچون چرخه استراحت و فعالیت روزانه کمک میکند.
?بسیاری بیماریها ازجمله سرطان میتوانند در کار این ساعت اختلال ایجاد کنند و باعث شوند که بهطور نامنظم عمل کند. اما سلولهای بدن ما در هنگام تکثیر سلولی از برنامه زمانبندی متفاوتی، که بهعنوان چرخه سلولی شناخته شده است، تبعیت میکنند که طی آن دو سلول دختری در انتهای چرخه تقسیم سلولی ایجاد میشوند.
بسیاری سرطانها دارای چرخه سلولی معیوب یا بیشفعال هستند که همین موضوع، سلولهای تومور را قادر میسازد که بهطور غیرقابلکنترلی تکثیر شوند.
?زمانی که تیم تحقیق در حال ایجاد اختلال در فعالیت پروتئینی به نام RAS که بهطور نامطلوبی درون حدود یکچهارم از تومورهای انسانی فعال است و همچنین دو پروتئین به نامهای INK4a و ARF که میتوانند سرطان را سرکوب کنند، بودند، موفق به کشف ارتباط متقابل بین ساعت شبانهروزی و چرخه سلولی شدند.
?آنها نشان دادند که RAS که وظیفه کنترل چرخه سلولی را بر عهده دارد، ریتم ساعت شبانهروزی را نیز کنترل میکند و اثرات خود را در ساعت شبانهروزی از طریق INK4a و ARF اعمال میکند. کشف آنها نقش مهم ساعت شبانهروزی را در تعیین سرنوشت سلولها اثبات میکند و از این طریق، فرضیه کارایی ساعت شبانهروزی بهعنوان عاملی در پیشگیری از سرطان را تقویت نموده است.
?رلوجیو میگوید: «براساس نتایج بهدستآمده، به نظر میرسد ساعت بدن ما میتواند بهمنزله یک عامل سرکوبگر تومورها عمل کند و این موضوع برای کنترل سلولهای سرطانی که میتوانند از چرخه شبانهروزی فرار کنند، مفید است. هرچند، اینکه آیا اختلال در زمانبندی ساعت شبانهروزی میتواند بهعنوان یکی از نشانههای اصلی ابتلا به سرطان شناخته شود یا نه، هنوز مشخص نیست.»
?ترجمه: مریم باورساد
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن