کشف ارتباط بین مراحل اولیه و تهاجمی سرطان پستان

✅ محققان دانشگاه تگزاس در مرکز تحقیقات سرطان، یک مدل ژنتیکی جدید ارائه کردهاند؛ مدلی که توضیح میدهد چگونه یک شکل شایع سرطان پستان در مرحله اولیه تحت عنوان «کارسینوم در مجرای شیری» یا DCIS در نواحی سرطانی، خود به یک نوع سرطان پیشرفته تبدیل میشود.
?این مطالعه نگرش جدیدی را در مورد نحوه پیشرفت DCIS به کارسینوم مجاری تهاجمی (IDC) ارائه میدهد و درک روشنی از اینکه چرا برخی از این سرطانها ناشناخته هستند، ارائه میکند. یافتههای فوق در مجله Cell منتشر شده است. این کشف با استفاده از یک ابزار تحلیلی جدید به نام توالییابی تک سلولی توپوگرافیک (TSCS) امکانپذیر شد.
?نیکولاس ناوین، استادیار دانشکده ژنتیک دراینباره میگوید: «درحالیکه DCIS شایعترین شکل سرطان سینه در اوایل مرحله است و اغلب در طول ماموگرافی تشخیص داده میشود، ۱۰ تا ۳۰ درصد از این نوع سرطان به IDC پیش میرود. در مورد اینکه ازنظر ژنومی دقیقا پیشرفت DCIS چگونه است اطلاعات بسیار کمی وجود دارد که احتمالا به علت چندین چالش فنی در زمینه تحلیل بافت پستان است.»
? مشکل در داخل تومور نهفته است، با سلولهایی که اغلب دارای ویژگیهای ژنتیکی منحصربهفرد هستند و به نام ناهمگونی بین توموری شناخته میشوند. آرایش سلولهای منحصربهفرد آن باعث سختتر شدن درمان میشود، درحالیکه کم بودن سلولهای تومور در مجاری شیری پستان باعث میشود که به علت کمبود سلولها سختتر نقطهیابی شوند.
تیم ناوین دریافتند که تکامل ژنوم در مجاری پستان رخ میدهد قبل از اینکه کلونهای سرطانی بتوانند با شکستن لایه نازک بافت شناختهشده بهعنوان غشای زیرپوستی منتشر شوند. آنها دریافتند که کلونهای متعدد سلول سرطانی از مجاری به مناطق مجاور مهاجرت میکنند و تومورهای مهاجم را تشکیل دهند.
?روشهای قبلی توالییابی DNA تکسلولی به عنوان ابزار قدرتمندی برای درک ناهمگونی بین توموری شناختهشده است، اما آنها اطلاعات مربوط به مکان دقیق سلولهای تومور در داخل بافت را حذف میکنند. دادههای مکانی سلولی برای دانستن اینکه آیا سلولهای توموری DCIS یا IDC هستند، حیاتی هستند. TSCS محاسبات دقیقتری انجام میدهد و ویژگیهای خاص سلولهای تک تومور را توصیف میکند.
? برای به دست آوردن این یافتهها، تیم ناوین از روش توالییابی اگزوم استفاده کرد و TSCS را به ۱۲۹۳ تکسلول مربوط به ۱۰ بیمار با DCIS و IDC اعمال کرد. نوین اضافه نموده: «TSCS و دیگر روشهای توالییابی تکسلولی دارای پتانسیل بالایی برای گشودن راههای جدید تحقیق در مراحل اولیه سرطان هستند. امید ما این است که این نوع مطالعه در مورد مسائل مبهم، مانند اینکه چرا برخی از سرطانهای پیش بدخیم پیشرفت نمیکنند، درحالیکه دیگر انواع به انواع پیشرفته تبدیل میشوند، راهگشا باشند.»
?ترجمه: آزاده داودی
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑عضویت در کانال زیست فن