راهاندازی بانک سلولهای بنیادی پالپ دندان در مشهد

رییس ستاد سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بحث سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی از اهمیت ویژهای در علوم پزشکی برخوردار است، گفت: این علم به خصوص در درمان بیماریها میتواند کمک زیادی به بشریت انجام دهد.
دکتر جلیل توکل افشار خاطر نشان کرد: سلولهای بنیادی امروز به عنوان علم نوین در درمان بیماریها در بسیاری از مراکز دانشگاهی در قالب یک دانشکده یا گروه آموزشی ارائه میشود، از همین رو دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با رویکرد توسعه علم در سال ۹۰ ستاد پژوهش و کاربرد سلولهای بنیادی را زیر نظر معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه ایجاد کرد.
رییس ستاد سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه انجام کارهای تحقیقاتی در زمینه علوم پایه و علوم بالینی و در نهایت کاربردی کردن این علوم در بالین از جمله اهداف راهاندازی ستاد سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود، خاطر نشان کرد: چارچوب ستاد از چهار کمیته پژوهش، آموزش و تحقیقات دانشجویی و اجرایی تشکیل شده است که هر کدام ماموریت خاص خود را دارند و این ستاد همراه با کمیتههای مختلف در پژوهشکده بوعلی و مراکز رشد مستقر شدهاند.
وی با اشاره به اینکه برگزاری کارگاههای آموزشی به صورت ماهیانه و سمینارهای علمی یکی از فعالیت های ستاد سلولهای بنیادی است، اظهار کرد: اختصاص طرح های اولویت دار به پژوهش مرتبط با سلولهای بنیادی می تواند اقدام خوبی برای توسعه این علم باشد.
وی با اشاره به اینکه اعضای هیات علمی را برای تاسیس شرکت های دانش بنیان تشویق می کنیم تا این پژوهش ها در قالب تولید ثروت کاربرد داشته باشد، افزود: تعداد شرکت هایی که در زمینه سلول های بنیادین فعالیت می کنند اندک است، از همین رو باید تلاش کنیم تا در آینده شرکت های دانش بنیان بیشتری در این حوزه ایجاد کنیم و برگزاری یک استارت آپ در این زمینه می تواند تشویق خوبی برای اساتید باشد تا به سمت تاسیس شرکت های دانش بنیان پیش بروند.
کاربرد سلولهای بنیادی در علوم دندانی
رئیس ستاد سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید براینکه یکی از پروژه های آینده شهر مشهد، بحث کاربرد سلولهای بنیادی در علوم دندانی است، اظهار کرد: جدا سازی سلولهای بنیادی پالپ دندان از سلولهای بنیادی پی دی ال یکی از پروژه های ستاد است که فرآورده های آن را دندان پزشکان می توانند استفاده کنند، از همین رو در نظر داریم تا بانک سلول های بنیادی پالپ دندان را در مشهد راه اندازی کنیم که این اقدام در مرحله نگارش پروژه و آزمایشات اولیه است.
وی با بیان اینکه ستاد سلولهای بنیادی در بخش اطفال چند پروژه خیلی خوب را به سرانجام رسانده است، عنوان کرد: در خصوص بیماران اتیسم پروژه مشترکی با بیمارستان ابن سینا و گروه اعصاب و روان اطفال انجام شده است، علاوه براین با گروه نوزادان نیز بر روی کودکان فلج مغزی پروژه ای انجام شده و به صورت کاربردی مورد استفاده قرار گرفت از همین رو در سال جاری یک برنامه استارت آپ در زمبنه سلولهای بنیادی پزشکی باز ساختی از سوی ستاد برگزار خواهد شد.
دکتر توکل افشار با اشاره به اینکه سلولهای بنیادی برای درمان بیماریهای مختلف کاربرد دارد، ادامه داد: چند سالی است که بر روی بیماریهای آرتروز، آرتریت تحقیقاتی انجام شد که دستاورد پژوهش ها نیز منجر به کاربرد سلولهای بنیادی در درمان شده است، همچنین در بیماریهای خود ایمن از جمله لوپوس، ام اس، ای ال اس، گروه مغز و اعصاب ، روماتولوژی، داخلی بیماران معرفی می شوند و امروز برای درمان بیماریها از سلولهای بنیادی استفاده می کنند.
وی اضافه کرد: در حوزه بازساختی سلولهای بنیادی نیز پروژه ای با گروه جراحی اطفال در دست اقدام است و برای نوزادانی که با نقص مادر زادی به دنیا می آیند، بخشی از این نقص ها را می توانیم با استفاده از سلولهای بنیادی بازسازی کنیم و جراحان می توانند این فرآورده ها را جایگزین کنند.
رئیس ستاد سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: در حال حاضر در بسیاری از مراکز دانشگاهی از نظر موضوع علمی سلولهای بنیادی به حد خودکفایی رسیدیم، حتی از کشورهای پیشرفته دنیا نیز عقب نیستیم و در منطقه نیز از لحاظ علمی وضعیت خوبی داریم.