آیا سلولدرمانی میتواند عملکرد مغز در بیماران آلزایمری را بهبود ببخشد

✅ مطالعه جدید نشان میدهد که کاشت نوع خاصی از نورون در داخل مغز ممکن است عملکردهای شناختی در بیماران با تشخیص آلزایمر را بازیابی کند. مغز همانند یک ارکستر بزرگ برای عملکرد مناسب، متکی به هماهنگی کامل بسیاری از عناصر است که اگر یکی از آنها از این هماهنگی خارج شود بر روی کل مجموعه تأثیر میگذارد.
?در بیماری آلزایمر، برای مثال، آسیب به نورونهای خاصی میتواند ریتم امواج مغزی را تغییر داده و سبب ازدست رفتن عملکردهای شناختی شود. محققان مؤسسات گلادستون در ایالاتمتحده اظهار کردند که نوعی نورون به نام اینترنورون مهاری مخصوصاً برای کنترل ریتمهای مغزی حائز اهمیت است.
?در این مطالعه، دانشمندان فواید درمانی و بهبود دهنده این اینترنورونها و کاشت آنها در داخل مغز یک مدل موش آلزایمری را کشف کردند. اینترنورونها شبکههای پیچیده بین نورونها را کنترل کرده و به آنها اجازه ارسال سیگنال به یکدیگر به صورت هماهنگ را میدهند. اینترنورونها ریتم های مغزی را خلق میکنند تا نورونهای تحریکی را چه در زمان فعالیت و چه در زمان توقف هدایت کنند. عدم تعادل بین این نوع از نورونها باعث ایجاد اختلال میشود و در بسیاری از اختلالات عصبی و روانی مانند بیماری آلزایمر، صرع، اسکیزوفرنی و اوتیسم دیده میشود.
?جورج پالوپ از موسسه گلادستون میگوید: «ما ازاین حقیقت استفاده کردیم که این اینترنورونهای پیوند شده میتوانند به خوبی در داخل بافتهای جدید مغز گنجانده شوند و هر اینترنورون نیز قادر به کنترل هزاران نورون تحریکی خواهد بود. این ویژگیها، اینترنورونها را به یک هدف درمانی امید بخش برای اختلالات شناختی مرتبط با ناهنجاریهای ریتم مغز و فعالیت صرعی تبدیل میکند».
?درابتدا، دانشمندان میبایست به یک چالش مهم غلبه میکردند زیرا زمانیکه اینترنورونهای منظم را پیوند زدند، هیچ تأثیر مثبتی مشاهده نکردند. احتمالاً به این دلیل که بیماری آلزایمر یک محیط سمی در داخل مغز ایجاد میکند. محققان پس از آن به طور ژنتیکی فعالیت اینترنورونهای مهاری را با یک پروتئین به نام Nav1.1 تقویت کردند. آنها دریافتند که اینترنورونهایی با عملکرد تقویت شده قادر به غلبه بر محیط سمی بیماری بوده و عملکرد مغز را بازیابی میکنند.
?مترجم: مژگان برات زاده
☑عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی