سلولدرمانی CAR-T برای مبارزه با سرطان

مؤسسه ملی سرطان تخمین زده است که بیش از ۱.۷ میلیون نفر در سال جاری مبتلا به سرطان تشخیص داده شدهاند. بر اساس آزمایشات بالینی در مقیاس کوچک و بزرگ، درمانها برای انواع خاصی از سرطان طراحی شدهاند. در حالی که شیمیدرمانی و پرتودرمانی همچنان به عنوان گزینههای رایج شناخته میشوند اما فرصتهای جدید درحال رسیدن به موفقیت هستند که یکی از اینها درمان با CAR-T cell است.
درمان با CAR-T cell روشی است که از سلولهای ایمنی بدن بیمار برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. سلولهای T بیمار از خون آنها گرفته میشود و به وسیله یک ژن گیرنده خاص سلولهای سرطانی را هدف قرار داده و به آنها متصل میشوند. این گیرنده ویژه به عنوان یک گیرنده شبه آنتیژن (CAR) شناخته میشود. این سلولهای جدید ابزاری برای حمله به نوع خاصی از سرطان بیمار هستند. به این معنی که سلولهای CAR-T که برای یک بیمار مبتلا به لوسمی ساخته میشوند، برای بیمارانی که مبتلا به آدنوکارسینوما هستند، کارساز نخواهند بود. سلولهای ایمنی جدید به مدت چندین هفته و به فراوانی در یک آزمایشگاه رشد میکنند تا بعداً به بدن بیمار تزریق شوند.
هنگامی که سلولها دوباره وارد بدن شوند، به دلیل عوارض جانبی جدی، بیمار بایستی به دقت تحت نظارت قرار گیرد. تهوع، سردرد و راش، نشانههای معمول ورود سایتوکاینها هستند. همانطور که CAR-T cellها شروع به تکثیر میکنند یا اگر بسیاری از این سلولها بیش از حد دوباره وارد بدن شوند، ممکن است تب بسیار بالا رفته و فشار خون افت کند. این رخداد، سندرم آزادسازی سایتوکاین (CRS) نام دارد. در بدترین حالت، این میتواند باعث تورم بالقوه مغز جنین شود (ادم مغزی).
علیرغم اثرات جانبی بالقوه شدید، درمان با CAR-T cell نتایج امیدبخشی را نشان داده است. این روش برای درمان لنفوم بزرگ سلول B نیز مورد استفاده قرار گرفته است. شاید موفقیتآمیزترین دادههای حاصل از CAR-T cell، توانایی آن در درمان مؤثر مولتیپل میلوما، نوعی از سرطان خون که بر سلولهای پلاسما در مغز استخوان تأثیر میگذارد، باشد.
هیجانانگیز است که این نوع ایمنیدرمانی تأثیر مثبتی بر موفقیت بیماران داشته باشد. همچنین امید است که این روش در درمان اشکال نادر و اغلب بدخیم سرطان موفق باشد و بیماران و پزشکان CAR-T cell را برای بسیاری از سرطانها، به ویژه آنهایی که پیشآگهی ضعیف دارند، از قبیل مزوتلیوما، به کار ببرند. درحال حاضر، هزینه این نوع درمان بسیار زیاد و بنابراین دسترسی به این آنها نیز محدود است. با این حال، با افزایش موفقیت آن، هزینهها نیز بهطور بالقوه کاهش مییابند و بیشتر بیمارانی که از سرطان رنج میبرند میتوانند به درمان دسترسی داشته باشند، که این خود انقلابی در درمان سرطان است.
☑ لینک خبر