بیوتکنولوژی پزشکیسلول های بنیادی

عملکرد مشابه سلول‌های بنیادی بالغ و جنینی

| عملکرد مشابه سلول‌های بنیادی بالغ و جنینی

✅ نتایج مطالعه‌ای نشان می‌دهد که سلول‌های بنیادی که از بافت‌های افراد بالغ مشتق شده‌اند، ازنظر عملکردی از سن تأثیری نگرفته‌اند. مطالعه برروی سلول‌های بنیادی پرتوان القایی(iPSCs) نشان می‌دهد نه‌تنها سن برروی iPSCs تأثیرگذار نیست بلکه سلول‌های مشتق شده از افراد جوان و پیر، توانایی یکسانی در تمایز به انواع سلول‌های بالغ دارند. این نتایج نشان می‌دهند iPSCs می‌تواند جایگزین مناسبی برای سلول‌های بنیادی جنینی در پزشکی بازساختی باشد و هم‌چنین به این امر تأکید می‌کند که iPSCs افراد بالغ می‌تواند برای درمان بیماری‌های مربوط به سن در این افراد مورد استفاده قرار گیرد.


?سلول‌های بنیادی از دو منبع می‌توانند استخراج شوند: جنین و بافت بالغ. معمولاً باور بر این است که سلول‌های بنیادی جنینی(ESCs) تنها منبع مورد اعتماد هستند چراکه این سلول‌های جوان مانند سلول‌های پیرتر دچار آسیب نشده‌اند. با این وجود سلول‌های بنیادی جنینی هم دارای محدودیت‌هایی هستند، ازجمله ملاحظات اخلاقی، پس زدن ایمونولوژیکی بافت پیوندی مشتق از ESCs و غیره.

?در سال ۲۰۰۶، سلول‌های بنیادی پرتوان القایی کشف شدند و روش درمانی جایگزینی پیشنهاد کردند. با این وجود هنوز سؤالاتی از این قبیل مطرح بود که آیا سن دهنده‌ی سلول‌های بنیادی القایی می‌تواند برروی عملکرد این سلول‌ها اثرگذار باشد؟

?محققان این مطالعه به درصدد پاسخ به این سؤال برآمدند. نتایج مطالعات آن‌ها نشان داد که سن می‌تواند در تبدیل یک سلول به سلول‌های بنیادی القایی، سبب کاهش بازدهی شود. هرچند که وقتی سلول بنیادی القایی تولید شد به نظر می‌رسد که سلول دوباره جوان شده‌است و نشانه‌های گذر سن از آن برداشته می‌شود. این سلول‌ها نسبت به سایر سلول‌های دهنده عملکرد بهتری دارند و بازدهی آن‌ها در تبدیل به سایر سلول‌های بدن مشابه سلول‌های بنیادی جوان‌تر است. این بدین معناست که سلول‌های بنیادی مربوط به یک بیمار سال‌خورده‌تر هم می‌تواند به سایر سلول‌ها تمایز یابند و برای درمان به‌کار گرفته شوند.

?با وجود نتایج امیدوار کننده‌ای که حاصل شد هم‌چنان این مسئله مطرح است سلول‌های بنیادی تولید شده از سلول‌های پیرتر نسبت به جوان‌ترها در معرض جهش‌های آسیب‌زای بیش‌تری قرار گرفته‌اند و هم‌چنین این مسئله مطرح است که آیا این جهش‌ها می‌تواند در تولید سلول‌های بنیادی یا ترمیم آن‌ها مشکل‌ساز باشد؟

?یکی از محققان می‌گوید: «مطالعات پیرامون سلول‌های بنیادی پرتوان القایی هنوز بسیار جوان است و به تحقیقات بیش‌تری نیاز است. ازجمله این که مشخص شود آیا سلول‌های مشتق از iPSC می‌تواند بعد از پیوند به بدن منجر به تشکیل توور شود؟ و این که چه تست‌هایی برای بررسی ثبات ژنتیکی و عملکرد سلول‌های بنیادی اجباری است؟ و هم‌چنین سؤالات فراوان دیگر».

?مترجم: فرزانه صائبی راد

لینک خبر
لینک مقاله
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن