سلولهای بنیادی عضله میتوانند توان ترمیمی خود را تا سالمندی حفظ کنند.

به دنبال پروژهی تحقیقاتی مشترک، پژوهشگران مکانیسمهای فیزیولوژیکی را مشخص نمودند که توان ترمیمی سلولهای بنیادی ماهیچهای را تا دوران سالمندی حفظ مینماید.
درمان پارکینسون با سلول های بنیادی
کشف مکانیزم پیری سلول های بنیادی خونساز
بازسازی عضله اسکلتی به سلولهای ماهوارهای (satellite cells) (که در حالت عادی به صورت حالت خاموش یا آرام هستند) بستگی دارد. در حقیقت به دنبال آسیب و یا استرس ایجاد شده از سمت محیط، این سلولها فعال میشوند که نتیجه آن تشکیل فیبرهای جدید عضلانی میشود. با افزایش سن، ظرفیت بازسازی این سلولهای ماهوارهای کاهش مییابد.
این مطالعه که در مجله Nature Cell Biology به چاپ رسید، نشان داد، تنوع سلولهای بنیادی ماهیچهای به صورت یکسان نمیباشد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که دستهای از این سلولها وجود دارند که برخلاف سایرین میتوانند قدرت ترمیم خود را تا دوران سالمندی حفظ نمایند. از مسیرهای زیستی که در ایجاد این ویژگی منحصر به فرد نقش دارد، مسیر سیگنالینگی FoxO است. البته این نکته قابل ذکر است که با افزایش سن میزان فعالیت این مسیر سیگنالینگ نیز به مرور کاهش میباید که خود بر فعالیت سلولهای ماهوارهای موثر است.
مطابق این مطالعه، ترکیباتی که موجب فعالسازی مسیر سیگنالینگ FoxO میشوند، به عنوان ترکیبات جوان کننده و تقویت بخش برای سلولهای بنیادی ماهیچهای محسوب میشوند. این ترکیبات راهکار بسیار مناسبی برای درمان و تقویت عضلات افراد مسنی میباشد که حجم ماهیچهای خود را از دست دادهاند و یا افرادی که در اثر ابتلا به بیماریهای عصبی عضلانی، افراد سرطانی تحت درمانهای شیمیایی و کسانی که در اثر بیماریهای عفونی و التهابی بخش عمدهای از حجم عضلانی خود را از دست داده اند، میتواند مفید باشد.
در پایان، محققان اظهار داشتند که این مطالعه فاکتورهای رونویسی مهمی را در سلولهای بنیادی مشخص نموده است که در مقابل اثر فرایند پیری بر روی این سلولها نقش مهمی را ایفا میکنند و صرفا در دوران پیری به مرور فعالیتشان کم میشود، لذا با استفاده از رژیم غذایی مناسب و تحرک میتوان فعالیتهای این فاکتورها را ارتقا بخشید و باعث ارتقای توان ترمیمی سلولهای بنیادی می شود.