استفاده از سیستم CRISPR/Cas9 برای افزایش عملکرد برنج

گروهی از محققان دانشگاه Purdue و آکادمیعلوم چین از تکنولوژی ویرایش ژن CRISPR/Cas9 برای افزایش عملکرد برنج استفاده کردند. نتایج این پژوهش افزایش ۲۵-۳۱ درصدی تولید برنج بود که در پروژه های اصلاح سنتی، این عمل تقریبا غیرممکن است.
این تحقیق به رهبری پروفسور Zhu، استاد برجسته بخش علوم باغبانی، با اِعمال جهش در ۱۳ ژن مرتبط با هورمون آبسزیک اسید صورت گرفت. این هورمون در تنشهای گیاهی نقش بسیار مهمی دارد و باعث سرکوب رشد در گیاه میگردد. از بین واریته های به دستآمده، یکی از این گیاهان علیرغم تغییر جزیی در تحمل به تنش، در شرایط مزرعهای با افزایش تولید ۲۵ درصدی و در شرایط آزمایشگاهی با افزایش محصول تا میزان ۳۱ درصد روبرو بود.
این تیم با استفاده از سیستم CRISPR/Cas9 موفق به خاموشی ژنهای PYL که یکی از اجزای تنظیمیگیرنده آبسزیک اسید است شدند. این ژنها علاوه بر افزایش تحمل به تنش های غیرزیستی، همچون خشکی، شوری، و دیگر عوامل محیطی در گیاه، مانع رشد آن نیز می شوند.
از آنجایی که گیاهان در طی تکامل ویژگیهای ژنتیکی بسیاری را توسعه دادهاند، از این رو نمیتوان تنها با خاموشی یک ژن تغییر چندانی در گیاه به وجود آورد. اما با ترکیبی از خاموشی ژنها میتوان ویژگی های مدنظر در گیاه را ایجاد نمود. دکتر Zhu در این باره میگوید: “شواهد فراوانی وجود دارد که بیان می کند هر چند هر کدام از ژن های PYL ممکن است یک عملکرد منفرد و اختصاصی داشته باشد، اما در عین حال میتواند در دیگر فرایندها نیز دارای عملکرد باشد. در نتیجه، زمانی که شما تنها یکی از این ژنها را خاموش میکنید، دیگر ژنها به عنوان یک جایگزین در این فرایند فعالیت میکنند، و به همین دلیل تغییر چندانی در گیاه دیده نمیشود.”
با استفاده از تکنولوژی CRISPR/Cas9 محققان و اصلاحگران میتوانند به سرعت و با دقت بالا بخشهایی از DNA را برش داده و یا اصلاح کنند. با بهرهگیری از این تکنولوژی، Zhu و همکاران توانستند چند ژن را در یک زمان تغییر دهند، که این امر در صورت استفاده از روشهای اصلاح سنتی چند دهه طول میکشید.
دکتر Bressan یکی دیگر از اعضای این تیم در این باره میگوید که روشهای سنتی برای اصلاح گیاهان بسیار زمانبر و در اکثر مواقع با دقت پایین هستند. امروزه بسیاری از گیاهان برای اهداف مختلف دستخوش تغییراتی شده اند که بدون بهرهگیری از سیستم CRISPR/Cas9، این امر امکانپذیر نبود.
گیاهان دستکاریشده برنج در این آزمایشات مربوط به یک پروژه مشترک میباشند. گام بعدی در این پروژه، استفاده از سیستم CRISPR/Cas9 به منظور ویرایش برخی ژنها در واریته های مهم و پرمحصول برنج است که بتوان فهمید که آیا این واریتهها هم چنین افزایش عملکردی از خود نشان میدهند یا نه. دکتر Zhu بر این باور است که اگر این مقدار عملکرد را در گیاهان برنجی که در حال حاضر به عنوان ارقام پرمحصول کشت میشوند ببینیم، میتوان امیدوار بود که در آینده ای نه چندان دور، کمک بسیار مهمی به تغذیه مردم جهان خواهیم کرد.
☑ لینک خبر
☑ عضویت در زیستفن کشاورزی
☑ عضویت در کانال زیست فن